Hoiva-avustajaksi tai lähihoitajaksi monimuotokoulutuksella
- Hakeutuminen
- Työvoimakoulutus
- Toteutus
- Monimuoto
- Sijainti
- Steniuksenkatu 8, Rauma
- Hakuaika
- -
- Koulutusaika
- -
Aikataulu ja toteutus
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta maanantai- ja keskiviikko -iltaisin kello 16.30-19.45, etä- ja verkkotyöskentelyä tiistaisin sekä työpaikalla tapahtuvaa tutustumista/oppimista aina torstaisin ja perjantaisin (työvuorot työpaikan työaikojen mukaisesti). Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintojen alkaessa. Opetuskieli on suomi.
Koulutusaika:
- Hoiva-avustajaksi opiskelevat: 11.8.2025 – 5.6.2026 (noin 10 kuukautta)
- Lähihoitajaksi opiskelevat: 11.8.2025 – 4.6.2027 (noin 2 vuotta)
- Hoiva-avustajasta lähihoitajaksi opiskelevat: 11.8.2025 – HOKS:in mukaan
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti 20 vuotta täyttäneille työvoimapalveluiden työnhakija-asiakkaille, jotka ovat motivoituneet kouluttautumaan ja työllistymään hoitoalalle. Hakijalla pitää olla vähintään peruskoulu suoritettuna.
Koulutukseen voi hakea myös hoiva-avustajakoulutuksen jo suorittanut, jolloin koulutuksen tavoitteena on päivittää osaaminen hoiva-avustajasta lähihoitajaksi. Näille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen opiskelupolku sen mukaan, ovatko he suorittaneet hoiva-avustajaopinnot vanhan tai uuden opetussuunnitelman mukaisesti.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tavoite
Haluatko avustaviin tehtäviin hoitoalalle tai lähihoitajaksi? Tästä koulutuksesta valmistut joko lähihoitajaksi tai saat kelpoisuuden toimia hoiva-avustajana. Työllisyystilanne alalla on erinomainen.
Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä työskentelee ihmisten kanssa ja heitä varten. Työssä saa kohdata eri elämänkulun vaiheissa olevia asiakkaita ja potilaita yksilöinä ja edistää toiminnallaan heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Hoitoalalla työskentelevä osaa avustaa ja ohjata asiakkaita ja potilaita voimavaralähtöisesti, yksilöllisesti ja tasavertaisesti arjen tilanteissa.
Hoiva-avustajat työllistyvät ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen työpaikkoihin, jotka ovat: kuntoutujan kotiympäristö, kotihoidon ja välimuotoisen asumisen ympäristöt, toiminta- ja työkeskukset, työpajat, palvelutalot- ja keskukset, terveyskeskusten vuodeosastot, muistisairaiden yksiköt, vanhainkodit ja sairaalat sekä erilaiset kolmannen sektorin työpaikat.
Tutustu lähihoitajakoulutukseen tämän videon myötä: https://www.youtube.com/watch?v=wy0TZMWQrhU(siirryt toiseen palveluun)
Sisältö
Koulutus antaa hoiva-avustajalle perusosaamista hoidosta ja huolenpidosta sekä toimintakyvyn vahvistamisesta erityisesti painottuen iäkkäisiin asukkaisiin. Hoiva-avustajakoulutus (60 osaamispistettä) sisältää kolme tutkinnon osaa lähihoitajakoulutuksesta, jotka ovat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen (20 osp)
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen (25 osp)
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen (15 osp)
Hoiva-avustajaksi valmistumisen jälkeen voi jatkaa sosiaali- ja terveysalan tutkinnon loppuun ja valmistua lähihoitajaksi. Tämä edellyttää osallistumista soveltuvuuskokeeseen, joka sovitaan erikseen koulutuksen alkaessa HOKS -keskustelussa. Soveltuvuuskokeesta tulee saada hyväksytty tulos, jotta voi tulla valituksi lähihoitajaopintoihin.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (180 osaamispistettä) opinnoissa suoritetaan:
- Pakolliset tukinnon osat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen (20 osp)
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen (25 osp)
- Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella (10 osp)
- Osaamisala (60-75 osp): vaihtoehtoina ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon, sairaanhoidon sekä mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalat (sovitaan henkilökohtaistamisessa opiskelijan kanssa ja olevan tarjonnan mukaan)
- Valinnaiset tutkinnon osat (15-30 osp)
- Yhteiset tutkinnon osat (35 osp): viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä(siirryt toiseen palveluun).
Valintaperusteet
Koulutukseen valinta perustuu koulutustarpeeseen, hakemuksessa esitettyihin tietoihin ja valintahaastatteluun.
Soveltuvuuskokeesta tulee saada hyväksytty tulos, jotta voi tulla valituksi lähihoitajaopintoihin.
Lisätietoja
Koulutushaku, koulutusajan etuudet:
- Työvoimapalvelut, Jaana Vartila, 0447935267, jaana.vartila@rauma.fi
Hakeutuminen
Koulutukseen haetaan 18.5.2025 mennessä Hae koulutukseen -kohdasta. Haku ohjautuu työvoimaviranomaisen hakulomakkeelle. Täytä hakemus huolellisesti ja kerro, miksi olet kiinnostunut kyseisestä koulutuksesta ja alasta. Linkki(siirryt toiseen palveluun) koulutuksen hakuilmoitukseen (kurssitunnus 725986) Työmarkkinatori -sivustolla. Osa hakijoista kutsutaan hakemuksen perusteella haastatteluun 4.6.2025. Hoiva-avustajasta lähihoitajaksi opiskelemaan hakevat haastatellaan myös ja voidaan lähettää haastattelujen perusteella soveltuvuuskokeeseen. Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija kutsutaan kielitaitokokeeseen. Koe järjestetään Raumalla 23.5.2025.
Hakukelpoisuusvaatimukset:
- Ammattiin soveltuva hyvä terveys. Tutustu tarkemmin alan terveydentilavaatimuksiin ja rokotteisiin.
- Mikäli opintoihin tai työpaikoilla oppimiseen sisältyy työskentelyä alaikäisten parissa, on opiskelijan esitettävä rikostaustaote.
- Hoiva-avustajakoulutuksen kielitaitotasovaatimus on B1.1 ja lähihoitajakoulutuksen B1.2. Lisätietoja: kielitaitotasot ja -kokeet
Voit seurata hakemuksesi tilannetta Työmarkkinatorin Asiointi – Henkilöasiakas -palvelussa (tyomarkkinatori.fi). Huomioithan, että koulutushakemus on sitova; hakemuksen perumisella ilman pätevää syytä saattaa olla vaikutusta työttömyysturvaoikeuteen.
Yhteyshenkilöt
Jenni Mannila
Opettaja
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7290
Steniuksenkatu 8, RAUMA
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Susanna Vahteristo
Lehtori, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7782
Steniuksenkatu 8, RAUMA
Sari Asumalahti
Opinto-ohjaaja, Hiusala, Kauneudenhoitoala, Puhtauspalvelut, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7705
Steniuksenkatu 8, RAUMA