Hoiva-avustaja tai lähihoitaja
- Hakeutuminen
- Työvoimakoulutus
- Toteutus
- Päivä
- Sijainti
- Tiedepuisto 3, Pori
- Hakuaika
- -
- Koulutusaika
- -
Aikataulu ja toteutus
Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta, etä- ja verkkotyöskentelyä sekä työpaikalla tapahtuvia oppimisjaksoja. Koulutus toteutetaan opiskelijan kanssa laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Opetuskieli on suomi.
- Hoiva-avustajan koulutusaika: 1.9.2025-13.6.2026
- Lähihoitajan arvioitu valmistumisajankohta: 15.6.2027
Kohderyhmä
Koulutus on työvoimakoulutusta, jonka ensisijaisena kohderyhmänä ovat 20 vuotta täyttäneet työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat motivoituneet kouluttautumaan ja työllistymään hoitoalalle.
Tavoite
Haluatko avustaviin tehtäviin hoitoalalle tai lähihoitajaksi? Tästä koulutuksesta valmistut joko lähihoitajaksi tai saat kelpoisuuden toimia hoiva-avustajana. Työllisyystilanne alalla on erittäin hyvä. Monet pääsevät työelämään jo opiskeluaikana ja tekevät alan sijaisuuksia opintojensa ohessa.
Hoiva-avustajakoulutuksen suorittaneet voivat työskennellä avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa, hoivakodeissa ja asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajan työ sisältää erilaisia avustavia tehtäviä asiakkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustamista kodinhoidossa, ruokailuissa, hygienian hoidossa, vaatehuollossa, ulkoilussa, viriketoiminnassa ja puhtaanapidossa.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja työskentelee ihmisten kanssa ja heitä varten. Lähihoitaja osaa kohdata eri elämänkulun vaiheissa olevat asiakkaat ja potilaat yksilöinä ja edistää toiminnallaan heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hän osaa avustaa ja ohjata asiakkaita ja potilaita voimavaralähtöisesti, yksilöllisesti ja tasavertaisesti arjen tilanteissa.
Sisältö
Hoiva-avustajakoulutukseen (60 osaamispistettä) kuuluu kaikille pakollisina tutkinnon osina sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta kolme tutkinnon osaa:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen
Hoiva-avustajakoulutuksen tutkinnon osat suorittanut voi halutessaan jatkaa opintojaan ja suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuun ja valmistua lähihoitajaksi. Ennen lähihoitajakoulutusta tulee suorittaa soveltuvuuskoe hyväksytysti.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (180 osaamispistettä) kuuluvat:
- Pakollisina tutkinnon osina:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
- Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella
- Osaamisalaan kuuluu kaksi valinnaista tutkinnon osaa, yhteensä 30 osp. Valinnaisina voidaan tunnustaa, todistusten perusteella, suoritukset toisesta tutkinnosta.
- Ammatillisten perustutkintojen yhteiset tutkinnon osat (Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen), yhteensä 35 osp.
Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä(siirryt toiseen palveluun).
Valintaperusteet
Koulutukseen valinta perustuu hakemuksessa esitettyihin tietoihin ja haastatteluun. Opiskelupaikkoja on 15.
Soveltuvuuskokeesta tulee saada hyväksytty tulos, jotta voi tulla valituksi lähihoitajaopintoihin.
Kustannukset
Koulutus on opiskelijalle maksutonta.
Lisätietoja
Koulutushaku, koulutusajan etuudet:
- Satakunnan työllisyysalue, Hannele Seppä p. 0504478020, hannele.seppa@pori.fi
- Satakunnan työllisyysalue, infopuhelin 0447018001, tyollisyyspalvelut@pori.fi
Hakeutuminen
Hae koulutukseen sivulla olevasta Hae koulutukseen -kohdasta 1.6.2025 mennessä. Haku ohjautuu työvoimaviranomaisen hakulomakkeelle. Täytä hakemus huolellisesti myös työhistoriasi ja koulutuksesi osalta sekä kerro, miksi olet kiinnostunut tästä koulutuksesta. Linkki(siirryt toiseen palveluun) koulutuksen hakuilmoitukseen (kurssitunnus 725823) Työmarkkinatori -sivustolla. Esivalinta tehdään 2.6.2025. Hakemusten perusteella osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Haastattelut järjestetään 11. tai 12.6.2025. Lopullinen valinta suoritetaan 12.6.2025. Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija kutsutaan tarvittaessa kielitaitokokeeseen.
Hakukelpoisuusvaatimukset:
- Ammattiin soveltuvalla tulee olla hyvä terveydentila. Lisätietoja: terveydentila ja rokotukset
- Mikäli opintoihin tai työpaikoilla oppimiseen sisältyy työskentelyä alaikäisten parissa, on opiskelijan esitettävä rikostaustaote.
- Hoiva-avustajakoulutuksen kielitaitotasovaatimus on B1.1 ja lähihoitajakoulutuksen B1.2. Lisätietoja: kielitaitotasot ja -kokeet(siirryt toiseen palveluun)
Mahdollisesta soveltuvuustestauksesta sovitaan hoiva-avustajakoulutuksen aikana opiskelijan kanssa HOKS-keskustelussa ja halukkaat lähetetään soveltuvuuskokeeseen.
Voit seurata hakemuksesi tilannetta Oma asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi (Oma asiointi – kaikki asiointi – työvoimakoulutus) Koulutushakemus on sitova. Hakemuksen perumisella ilman pätevää syytä saattaa olla vaikutusta työttömyysturvaoikeuteen. Satakunnan työllisyysalue lähettää valintapäätöksen myös kirjeenä. Kouluttaja ilmoittaa valituille koulutuksen alkamisajan ja -paikan.
Yhteyshenkilöt
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Leena Lahti
Opinto-ohjaaja, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7976
Tiedepuisto 3, PORI
Tuulia Uusitalo
Lehtori, Liikunnanohjaus, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7797
Tiedepuisto 3, PORI