Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi, kosmetologi ja kosmetiikkaneuvoja
- Hakeutuminen
- Oppisopimus
- Tutkinto
- Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, PT
- Toteutus
- Monimuoto
- Sijainti
- Steniuksenkatu 8, Rauma
- Hakuaika
- Jatkuva
- Koulutusaika
- Jatkuva
Aikataulu ja toteutus
Koulutus toteutetaan oppisopimusopintoina, joten opiskelijalla tulee olla soveltuva työpaikka hius- ja kauneudenhoitoalalta. Koulutus sisältää teoria-, verkko- ja lähiopintoja sekä käytännön työssä tapahtuvaa oppimista opiskelijan omalla työpaikalla. Koulutuksen kesto ja sisältö on yksilöllinen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma opintojen alkaessa. Opetuskieli on suomi.
Kohderyhmä
Koulutus soveltuu hius- ja kauneudenhoitoalasta kiinnostuneille henkilöille, jotka ovat täyttäneet 15 vuotta ja jotka ovat työsuhteessa hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksessä tai työsuhde on alkamassa.
Työntunteja on oppisopimusaikana oltava minimissään 25h/viikossa.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tavoite
Kampaajat tekevät monipuolisia hius- ja kauneudenhoitoalan asiakastöitä esim. hiustenleikkauksia, kampauksia, värjäyksiä ja rakennekäsittelyjä erilaisilla tekniikoilla. Kampaajat ohjaavat ja neuvovat asiakkaita hiusten ja hiuspohjan itsehoidossa sekä hiustenhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Kampaajat työskentelevät parturikampaamoissa joko yrittäjinä tai työntekijöinä. He voivat toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.
Parturit tekevät mm. hiustenleikkauksia ja partakäsittelyjä erilaisilla tekniikoilla. Parturit ohjaavat ja neuvovat asiakkaita hiusten ja hiuspohjan itsehoidossa sekä hiustenhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Parturit työskentelevät parturikampaamoissa joko yrittäjinä tai työntekijöinä. He voivat toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.
Kosmetologi suunnittelee, toteuttaa, myy ja markkinoi asiakkaalle kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä ehostuksia. Lisäksi kosmetologit ohjaavat ja neuvovat asiakkaita ihon ja kehon itsehoidossa sekä ihonhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Suuri osa hoitotyöstä tehdään käsin, mutta hoidoissa käytetään myös laitteita, joita tulee markkinoille jatkuvasti uusia teknologian kehittyessä. Kosmetologit työskentelevät kauneushoitoloissa, kylpylöissä, palvelutaloissa, kongressikeskuksissa ja hotelleissa, laivoilla ja tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla joko yrittäjinä tai työtekijöinä. Kosmetologit voivat työskennellä myös myynti- ja koulutustehtävissä.
Kosmetiikkaneuvojat ohjaavat ja neuvovat asiakkaita ihon, hiusten ja kauneuden hoidossa sekä tuotteiden käytössä. Kosmetiikkaneuvojat toimivat tuote-esittelijöinä, myyvät ja markkinoivat tuotteita ja palveluja. Kosmetiikkaneuvojat työskentelevät tavaratalojen, laivojen ja lentokenttien kosmetiikkaosastoilla, apteekeissa tai maahantuojien myynti- ja koulutustehtävissä. Kosmetiikkaneuvojat toimivat yleensä työntekijöinä, mutta voivat toimia myös yrittäjinä.
Suosituksia alalle:
- positiivinen asenne työhön ja asiakkaisiin
- palveluhenkisyyttä ja kyky olla vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa
- kädentaidot
- oma-aloitteisuus
Sisältö
Hius- ja kauneudenhoitoalalla opiskeltavia tutkinnon osia ovat:
- Myyntityö ja asikaslähtöinen palvelu hius- ja kauneudenhoitoalalla (pakollinen kaikille osaamisaloille)
- Kampaajapalvelut (pakollinen kampaajille, valinnainen muilla osaamisaloilla)
- Kasvohoitopalvelut (pakollinen kosmetologeille, valinnainen muilla osaamisaloilla)
- Jalka- ja käsihoitopalvelut (pakollinen kosmetologeille, valinnainen muilla osaamisaloilla)
- Yhteiset tutkinnon osat
Seuraavista valinnaisista tutkinnon osista opiskelija valitsee itselleen sopivat tutkinnon osat henkilökohtaistamisen yhteydessä:
- Värjäyspalvelut
- Hiusten ja hiuspohjan hoitopalvelut
- Juhla- ja teemakampauspalvelut
- Rakennekäsittelypalvelut
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Ehostuspalvelut
- Parturipalvelut
- Vartalonhoitopalvelut
- Hius- ja kauneudenhoitoalan neuvontapalvelut
- Huippuosaajanan toimiminen
- Kylpylähoitopalvelut
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
Valintaperusteet
Opiskelijat valitaan motivaation, alalle suuntautuneisuuden ja urasuunnitelman perusteella.
Opiskelijan pitää olla työsuhteessa tai työsuhde alkamassa hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksessä tai opiskelijalla tulee olla y-tunnus ja työpaikka, jossa toimia alan yrittäjänä.
Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hänet kutsutaan kielitaitokokeeseen. Tutkinnon kielitaitotasovaatimus on B1.1.
Kustannukset
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista ja -välineistä sekä oppikirjoista.
Yhteyshenkilöt
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Erja Salomaa
Lehtori, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 8278
Turuntie 9, LAITILA