Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden valmistaja, lihatuotteiden valmistaja
- Hakeutuminen
- Omaehtoinen
- Tutkinto
- Elintarvikealan perustutkinto, PT
- Toteutus
- Päivä
- Sijainti
- Tiedepuisto 3, Pori
- Hakuaika
- Jatkuva
- Koulutusaika
- Jatkuva
Aikataulu ja toteutus
Koulutus toteutetaan päiväopiskeluna. Koulutuksen kesto ja sisältö on yksilöllinen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintojen alkaessa. Opetuskieli on suomi.
Kohderyhmä
Koulutus soveltuu elintarvikealasta kiinnostuneille henkilöille. Koulutukseen voivat hakea myös jo aiemman tutkinnon suorittaneet.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tavoite
Elintarvikkeilla on keskeinen merkitys ihmisten terveydelle, yhteiskunnan taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle, suomalaisen ruokakulttuurin ja elävän maaseudun säilymiselle sekä elinympäristön ja luonnon kestävälle kehitykselle. Elintarvikealan toimintaa ohjaavia periaatteita ovat ympäristö- ja ravitsemustietoisuus, elinkaariajattelu ja vastuu ihmisten hyvinvoinnista sekä luonnon elinkelpoisuudesta ja monimuotoisuudesta.
Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut valmistaa elintarvikkeita valmistusohjeiden mukaisesti niin, että työn tulos vastaa elintarvikkeilta edellytettyjä laatuvaatimuksia. Hän laskee raaka-ainemääriä ja tarvittaessa osaa suunnitella oman työnsä.
Osaamisalansa mukaisesti elintarvikealan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä seuraavissa työtehtävissä:
- elintarvikkeiden valmistaja työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketuotantolaitoksissa tai elintarviketeollisuudessa tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä
- leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä
- lihatuotteiden valmistaja työskentelee esimerkiksi lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa tai lihan käsittely- ja myyntitehtävissä
Alan ammattilainen on luotettava, täsmällinen, hygieenisesti työskentelevä, laatutietoinen, vastuuntuntoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen.
Sisältö
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Osaamisalaopinnoista voi suorittaa:
- Elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
- Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
- Liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
Elintarviketeknologian ja liha-alan osaamisalalla on ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 55 osp ja valinnaisia 90 osp. Leipomoalan osaamisalalla ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 115 osp ja valinnaisia 30 osp. Lisäksi perustutkintoon sisältyy 35 osp yhteisiä tutkinnon osia (viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, yhteiskunta- ja työelämäosaaminen).
Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä(siirryt toiseen palveluun).
Valintaperusteet
Winnovassa on käytössä jatkuvan haun yhteiset valintaperusteet: Winnovan jatkuvan haun valintaperusteet
Koulutukseen valinnan ensisijaiset kriteerit ovat opiskelijan motivaatio, alalle suuntautuneisuus ja urasuunnitelmat.
Kustannukset
Oppivelvollisille kaikki opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit sekä työvälineet, -asut ja -aineet ovat maksuttomia. Opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja muista vastaavista toiminnoista voidaan periä kohtuullisia maksuja.
Mahdollisia kustannuksia voi syntyä mm. koulumatkoista, työvaatteista ja -välineistä sekä oppikirjoista (oppivelvollisuuden ulkopuolella olevat).
Hakeutuminen
Hae koulutukseen sivulla olevasta Hae koulutukseen -kohdasta. Täytä hakemus huolellisesti. Täyttämällä ja lähettämällä sähköisen hakulomakkeen suostut samalla, että kaikki opiskelijavalintaan liittyvä viestintä tapahtuu sähköisesti.
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä 7 vrk kuluessa. Osa hakijoista kutsutaan hakemuksen perusteella haastatteluun. Mahdollinen haastattelu järjestetään joustavasti hakuaikana. Koulutukseen valinta tehdään hakemuksen sekä mahdollisen haastattelun perusteella. Huom. loma-aika saattaa aiheuttaa viivästystä hakemusten käsittelyssä.
Koulutuksen suomen kielen taitovaatimus on A2.2. Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija kutsutaan kielitaitokokeeseen. Lisätietoja: kielitaitotasot- ja kokeet
Yhteyshenkilöt
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Annika Polvi
Lehtori, Elintarvikeala, Matkailuala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7865
Tiedepuisto 3, PORI
Johanna Hankimaa-Khezami
Lehtori, Elintarvikeala, Yrittäjyys
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 8358
Tiedepuisto 3, PORI