Täältä löydät mm. työ- ja loma-ajat, valmistumispäivät, vakuutukset, kustannukset, sovellukset ja kirjautuminen, opiskelijan säännöt ja velvollisuudet sekä lomakkeet.
Kirjautuminen järjestelmiin
- Studenta:(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Käyttäjätunnus on WinNovan sähköpostiosoitteesi (muodossa Etunimi.A12345@student.winnova.fi).
Lisätietoa Studentan käytöstä - Sähköposti: (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Sähköpostiosoite on WinNovan sähköpostiosoitteesi (muodossa Etunimi.A12345@student.winnova.fi).
- O365:(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) WinNovan sähköpostiosoitteesi
- Sähköpostin käyttäminen selaimella
- Itslearning:(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Kirjaudu Office 365-tilillä ja anna WinNovan sähköpostiosoitteesi
- Ohje kirjautumiseen tietokoneella/nettiselaimella: https://youtu.be/U3dccdUrJEY?si=MLuEnQ9GZSXWLDM8(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Monivaiheinen tunnistautuminen(avautuu uuteen ikkunaan) (pdf-ohje)
Monivaiheinen tunnistautuminen(avautuu uuteen ikkunaan) (video-ohje)
Salasana = viimeisin vaihtamasi salasana WinNovan verkkoon - Salasanan palautusportaali(avautuu uuteen ikkunaan) (pdf-ohje)
Salasanan palautusportaali(avautuu uuteen ikkunaan) (video-ohje) - Salasanan monimutkaisuusvaatimukset(avautuu uuteen ikkunaan)
- Monitoimilaitteet ja turvatulostus(avautuu uuteen ikkunaan)
- Outlook tietojenkalasteluviestien ilmoittaminen(avautuu uuteen ikkunaan)
- Ateriakorvauslomake(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Kirjautuminen koulun sähköpostilla ja salasanallasi (Etunimi.A12345@student.winnova.fi)
- Sähköinen tutkinto- ja koulutustodistus, sähköisen todistuksen/opintosuoritusotteen tilaaminen -ohjeet
Muuta tärkeää löytyy sivuilta:
Opiskelijan opas 2024-2025
Tunnukset ja kirjautuminen
Opiskelijalle luodaan tunnukset automaattisesti, kun hänen opiskeluoikeutensa on voimassa opintohallinto-ohjelmassa.
Opiskelijan oma tunnus ja salasana toimitetaan opiskelijalle ennen koulun alkua tai koulun alettua. Tutustu koulun sähköpostin käyttämiseen. Ko. tunnuksella pääset mm. sähköpostiisi (Outlook), O365-pilvipalveluun ja katsomaan tietojasi omasta opiskelijaliittymästä.
Saamasi salasana on kertaluotoinen ja se pitää vaihtaa ennen muihin WinNovan järjestelmiin kirjautumista. Koulun verkon koneilla salasanaa pyydetään vaihtamaan ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Koulun verkon ulkopuolisella laitteella salasana vaihdetaan selainpostissa, osoitteessa https://portal.office.com(siirryt toiseen palveluun).
Mikäli unohdat tunnuksesi tai et tiedä sitä, voit pyytää apua omalta vastuuopettajaltasi.
Älä käytä oppilaitoksen tunnusta kotikoneen asentamiseen tai sisäänkirjautumiseen!
Yhteydenpito ja koulun sähköposti
WinNovassa käytetään oppilaitoksen sähköpostia opiskelijoiden yhteydenpitovälineenä. Siksi on tärkeää, että luet sähköpostisi säännöllisesti ja tyhjennät postilaatikkoasi säännöllisin väliajoin, jotta saat kaikki opetushenkilöstöltä tai muilta henkilöstöön kuuluvilta tulevat viestit. Sähköpostitunnuksesi ovat samat kuin koulun tietoverkon käyttäjätunnuksesi. Mikäli haluat käyttää omaa sähköpostiasi postien vastaanottamiseen, ole ystävällinen ja ohjaa oppilaitoksen sähköpostit omaan osoitteeseesi.
Sähköpostitse yhteydenotot tapahtuvat aina koulun oman sähköpostin kautta. Gmail-, Hotmail- tai muista sähköpostiosoitteista tulleisiin viesteihin ei vastata opiskelijan tietoturvan vuoksi.
Näin luet sähköpostisi koulun ulkopuolelta:
1. Avaa internet-hakuselain ja kirjoita osoitteeksi https://portal.office.com(siirryt toiseen palveluun)
2. Merkitse käyttäjänimi-kenttään käyttäjätunnuksesi ja salasanakenttään salasanasi. Opiskelijoiden sähköposti on muodossa: Etunimi.A12345@student.winnova.fi.
Opettajasi, ryhmänohjaajasi ja muut oppilaitoksen henkilöstöön kuuluvat ovat tavoitettavissa tietyin rajoittein myös puhelimitse koulupäivän aikana.
Mikäli soitat tai lähetät tekstiviestin, ota huomioon seuraavat seikat:
• opettajat vastaavat puhelimitse tapahtuviin yhteydenottoihin oppituntien aikana vain poikkeustapauksissa. varmin keino tavoittaa opettaja on lähettää hänelle sähköpostia.
• opettajat eivät välttämättä vastaa puheluihin/tekstiviesteihin työajan ulkopuolella.
• Jos otat yhteyttä sähköpostilla/tekstiviestillä, merkitse viestiin oma nimesi ja ryhmätunnus (esim. Matti Meikäläinen KMa16).
Tuudo-mobiilisovellus opiskelijoille
Tuudo on opiskelijan henkilökohtainen opintoarjen helpottaja. Sovelluksen voit ladata puhelimeen Play-kaupasta tai App Storesta. Tuudosta löydät oikean tilin WinNova-nimellä. Kirjautuminen koulun sähköpostilla ja salasanallasi.
Päivitä Tuudo puhelimesi App Storessa tai Play-kaupassa, jos sovellus ei ole ajan tasalla. Kun päivitykset ovat kunnossa, kirjaudu ulos Tuudosta (Tuudon vasemman yläkulman valikko ja Asetukset) ja sen jälkeen kirjaudu Tuudoon uudelleen koulun tunnuksillasi.
Opiskelijat saavat jatkossa viestejä myös kohdennettuna eri perusteilla (mm. paikkakunta, tutkintotaso, ala) etusivun Uusimmat-koosteeseen sekä kolmeen uuteen kategoriaan verkkouutisten ja -tapahtumien lisäksi Opinto-ohjaus ja oppimisen tuki, Opiskelijatoiminta, -hyvinvointi ja turvallisuus sekä Opintotoimistot ja tietohallinto (liiku uutisvalikossa oikealle).
Ongelmia Tuudossa? – ota yhteyttä suoraan Tuudo-sovelluksen valikosta löytyvän Ota yhteyttä -toiminnon kautta (Tuudon palautekanava).
Tuudosta löydät mm.
- Studentan kautta tulevat lukujärjestykset
- Studentan kautta tulevat suoritukset
- Uutiset, tiedotteet ja tapahtumat
- Ruokalistat (valitse kaupunki)
- Linkkejä tärkeille sivuille, sovelluksiin ja lomakkeisiin
- Karttoja ym.
Lue lisää ja lataa Tuudo puhelimeesi.(siirryt toiseen palveluun)
Yhteiset tutkinnon osat (YTOT)
Pakolliset ja valinnaiset ytot perustutkinnoissa
Yhteisten tutkinnon osien laajuus on yhteensä 35 osaamispistettä perustutkinnon 180 osaamisteen kokonaisuudesta. Ytot jakautuvat kolmeen tutkinnon osaan, jonka alla on vaihteleva määrä yto-osa-alueita (yto-aineita)
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Ytojen pakolliset osaamistavoitteet
26 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
11 osp
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä (Äi)
TAI: Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä (vaihtoehtoinen yllä olevan kanssa) (S2)
4 osp
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä (Ruotsi)
1 osp
Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä (Englanti)
3 osp
Toiminta digitaalisessa ympäristössä (Digi)
2 osp
Taide ja luova ilmaisu (Talu)
1 osp
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
6 osp
Matematiikka- ja matematiikan soveltaminen (Ma)
4 osp
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen (Fyke)
2 osp
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
9 osp
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen (Ykt)
2 osp
Työelämässä toimiminen (Tet)
2 osp
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (Yrto)
1 osp
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen (Tyhy)
2 osp
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet (Oura)
1 osp
Kestävän kehityksen edistäminen (Keke)
1 osp
Ytojen valinnaiset osaamistavoitteet
valitaan yllä olevista 3-9 osp:n laajuisia valinnaisia
9 osp
9 osp
Ytojen opiskelu
Oppivelvollisten opiskelijoiden pakolliset ytot (26 osp) opiskellaan lähiopetuksessa pääosin ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Opintoja on tyypillisesti yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.
Valinnaiset ytot (9 osp) valitaan ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksessa pääosin 2. vuotena perjantaisin tai verkko- ja monimuoto- opintoina, joista järjestetään yksi tai muutama lähiohjauskerta. Tietyt valinnaiset on mahdollista opiskella kesäopintoina tai työpaikalla.
Aikaisemmin opintoja suorittaneille (lukio, AMK tai ammattitutkinto) on tarjolla verkko-opintoja itsenäisenä opiskeluja silloin, kun osaamista ei voi tunnustaa aikaisemmista opinnoista. Verkko-opinnoissa voidaan edellyttää osaamisen osoittaminen paikan päällä opettajan läsnä ollessa.
Kaikkien opiskelijoiden on mahdollista saada tukea yto-opintoihin Porin ja Rauman osaamoissa.
Aikaisemman osaamisen tunnustaminen/ytohoksaus
Opiskelijan aikaisempi osaaminen voidaan tunnustaa. Jos tutkinto on voimassa oleva tai siirtymäajalla, niin arvosanat siirretään suoraan niitä vastaaviin yto-osa-alueisiin (aineisiin). Arvosana muunnetaan tarvittaessa asteikolle 1 – 5. Arvosanaa on aina myös mahdollista korottaa. Tyypillisesti ainakin joku yto-aine pitää kuitenkin suorittaa. Tällä hetkellä voimassa tai siirtymäajalla olevia opintoja ovat:
- Ammatilliset perustutkinnot, jotka ovat tulleet voimaan 1.8.2015 jälkeen
- Lukion opetussuunnitelman perusteet, jotka ovat tulleet voimaan 1.8.2005 tai sen jälkeen.
Ei-voimassa olevissa opinnoissa ytohoks-opettajat arvioivat onko osaaminen vastaavaa ja ajantasaista tai jos sitä pitää täydentää.
Ytohoks-prosessi käynnistyy siten, että opiskelija toimittaa aikaisempien opintojensa todistukset vastuuopettajalle, joka liittää niiden kopiot opintohallintojärjestelmän dokumentteihin. Vastuuopettaja tai opo viestittää tämän jälkeen ytohoks-opettajille, että tunnustamisen prosessi voi alkaa. Ytohoks-opettaja tiedottaa opiskelijan oppilaitoksen sähköpostiin: Mitä hänelle on tunnustettu ja mitä osaamista pitää vielä hankkia. Sähköpostissa näkyy ohjeistus, miten jatkossa pitää toimia. Lisäksi opintohallintojärjestelmään kirjataan mitä valinnaisia on mahdollista tunnustaa 9 ops:n kokonaisuuteen ja millä arvosanalla. Opiskelija käy vaihtoehdot läpi vastuuopettajan kanssa myöhemmin hoks-keskustelussa ja sen perusteella vastuuopettaja lähettää uuden tunnustamispyynnön ytohoks-sähköpostiin.
Ohjauksen ajanvaraukset / Bookings
WinNovan opiskelijat voivat varata ohjausajan opinto-ohjaajalle ja ytohoks-opettajalle tai uraohjaukseen sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Linkit varausjärjestelmään löydät myös opiskelijaliittymän (Studenta) etusivulta ja Tuudo-sovelluksesta.
Opinto-ohjaus
Yhteisten tutkinnon osien HOKS-ohjaus
Uraohjaus
Verkko-opiskelu
Vaikka opetus järjestettäisiin lähiopetuksen sijaan vaihtoehtoisilla tavoilla, tavoitteena on, että opiskelu etenee suunnitelmien mukaisesti. Suunnitelmien (HOKS) päivittämisessä tulee huomioida poikkeavien opetusjärjestelyiden vaikutus opintojen etenemiseen.
Ohjeita
Saat opettajaltasi toimintaohjeet ryhmäkohtaisesti ennen etäopiskelun aloitusta. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä ko. opettajaan.
Digitaalinen oppimisympäristö itslearning ja etäluennot
Itslearning-aloitusohjeet opiskelijoille
Itslearning on pilvipohjainen digitaalinen oppimisympäristö ja oppimisen ohjausjärjestelmä, WinNovan digitaalinen kampus.
- opiskelijat hankkivat osaamista erilaisten opetusmateriaalien ja tehtävien kautta, yksin tai ryhmässä
- sovellusta pystytään hyödyntämään puhelimen/mobiililaitteen kautta eli siihen on ladattavissa ilmainen app (hakusanalla itslearning)
Opiskelijat pääsevät kirjautumaan sovellukseen WinNovan verkkosivun alareunassa olevan valikon linkin kautta tai suoraan osoitteesta http://winnova.itslearning.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ohje kirjautumiseen tietokoneella/nettiselaimella: https://youtu.be/U3dccdUrJEY?si=MLuEnQ9GZSXWLDM8(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ohje itslearning-sovelluksen käytön alkuun mobiililaitteella:
- Lataa itslearning-sovellus mobiililaitteeseesi Google Play tai AppStoresta
- Avaa sovellus ja valitse toimipaikka: ”Winnova (Länsirannikon koulutus Oy)”
- Kirjaudu O365 tunnuksilla sisään (etunimi.Anumerosi(at)student.winnova.fi ja salasana) ja näet kurssisi
Huom. Mikäli kaikki toiminnot eivät mielestäsi toimi oikein sovelluksessa, pitää ohjelmaan joissakin tapauksissa kirjautua nettiselaimen kautta.
Ongelmatilanteissa ota ensisijaisesti yhteys omaan vastuuopettajaasi.
Etäluennot Teams
Etäluentoihin opettaja lisää linkit digitaalisen oppimisympäristön kurssialustalle ja/tai lähettää sähköpostitse. (Etäluentojärjestelmänä Teams, voidaan liittyä tietokoneella tai puhelimella/mobiililaitteella.)
Työ- ja loma-ajat
Kevät 2025
Hiihtoloma vk 8 (17.-21.2.)
Pääsiäinen 18.-21.4.
Vappu to 1.5.
Helatorstai 29.5.
Juhannusaatto pe 20.6.
Kesätauko 7.7.-1.8.2025
Huom. Jatkavien opiskelijoiden opiskelu toteutuu kesällä lähiopetuksena, etäopiskeluna tai koulutus-/kesäoppisopimuksella yrityksessä opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Valmistumispäivät ja valmistumisjuhlat
Kevät 2025
Tammikuu 15.1. ja 31.1.
Helmikuu 14.2. ja 28.2.
Maaliskuu 14.3. ja 31.3.
Huhtikuu 15.4. ja 30.4.
Toukokuu 15.5.
Kesäkuu 2.6., 13.6. ja 30.6.
Tutkinto- ja koulutustodistukset opintojen päätyttyä
Tutkintotodistuksella voit todistaa WinNovassa suorittamasi tutkinnon, koulutuksen ja/tai niiden osat.
Opiskelusi päätyttyä HOKS:ssa sovitun tavoitteen mukaisesti saat tutkintotodistuksen, todistuksen suoritetusta koulutuksesta tai todistuksen suoritetuista tutkinnon tai koulutuksen osista. Lisäksi saat opintosuoritusotteen. Mikäli keskeytät opiskelusi, saat todistuksen suorittamistasi tutkinnon tai koulutuksen osista ja opintosuoritusotteen.
- Tutkintotodistus myönnetään niille, jotka ovat saaneet kokonaan suoritettua ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon opetushallituksen määräämien tutkinnon perusteiden mukaisesti.
- Todistus suoritetusta koulutuksesta myönnetään tutkintokoulutukseen valmentavan (TUVA) suorittaneille opetushallituksen määräämien koulutuksen perusteiden mukaisesti.
- Todistus suoritetuista tutkinnon tai koulutuksen osista myönnetään niille, jotka ovat suorittaneet opiskelijan HOKS:ssa tavoitteena olleet tukinnon tai koulutuksen osat. Todistus sisältää tiedot vain hyväksytysti loppuun suoritetuista tutkinnon tai koulutuksen osista. Todistus suoritetuista tutkinnon tai koulutuksen osista myönnetään myös heille, jotka keskeyttävät opintonsa, eroavat oppilaitoksesta tai on katsottu eronneeksi. Todistus suoritetuista tutkinnon osista voidaan myöntää erityistapauksissa myös opintojen aikana, mikäli sitä tarvitaan työelämässä tapahtuvassa oppimisessa tietyn ammattipätevyyden todistamiseksi.
Sähköinen todistus
WinNovan kirjoittamat tutkinto- tai koulutustodistukset ovat sähköisiä ja sähköisesti allekirjoitettuja 15.1.2025 alkaen. Aiemmin annetut todistukset ovat perinteisiä paperille tulostettuja ja käsin allekirjoitettuja.
Sähköinen tutkinto- tai koulutustodistus ja opintosuoritusotteesi toimitetaan sinulle sähköisesti allekirjoitettuna PDF-tiedostona oppilaitokselle ilmoittamaasi henkilökohtaiseen sähköpostisosoitteeseesi. Saamasi linkki on voimassa 21 vrk.
Saamasi todistuksen PDF-tiedosto on todistuksen alkuperäiskappale! Todistustiedoston aitouden voi tarkistaa WinNovan sähköiset todistukset -sivulta löytyvällä tarkistuspalvelulla. Palvelu paljastaa, jos tiedostoa on muutettu.
Muista säilyttää huolellisesti saamasi todistus!
Muista säilyttää saamasi sähköinen todistus! Hukatun todistuksen tilalle voit saada kopion todistuksesta ja opintosuoritusotteesta. Kopion todistuksesta ja opintosuoritusotteesta voit tilata sähköistä lomaketta käyttäen. Huomaathan, että todistusjäljennöksen toimittaminen on maksullista. Mikäli olet vielä opiskelijana WinNovassa, voit tulostaa opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen itse Atomi-palvelusta.
Säilytä todistuksen sähköisen tiedostoa huolellisesti tallentamalla se useampaan eri paikkaan esim. useammalle eri tallennusmedialle. Tiedosto on PDF-A formaatissa, mikä täyttää arkistolainsäädännön pysyvästi säilytettävälle sähköiselle tiedostolle asetetut vaatimukset. Todistukset allekirjoitetaan sähköisesti EU:n eIDAS -asetuksen mukaisella kehittyneellä sähköisellä varmenteella.
Todistukset ja opintosuoritusotteet -ohjeet
Todistuksilla voit osoittaa olevasi WinNovan opiskelija ja todistaa suorittamasi opinnot, tutkinnot ja koulutukset.
Opiskeluaikana saatavat todistukset voit tilata itse ATOMI-palvelusta:
- opiskelutodistus
- opintosuoritusote
Opiskelusi päätyttyä saat henkilökohtaiseen sähköpostiisi linkin, josta voit ladata ja tallentaa:
- tutkintotodistuksen
- todistuksen suoritetuista tutkinnon tai koulutuksen osista
- opintosuoritusotteen
Opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen tilaaminen opiskeluaikana ATOMI-palvelusta
Opiskelutodistuksella voit tarvittaessa todistaa, että olet WinNovan opiskelija. Opiskelutodistusta voit tarvita esimerkiksi hakiessasi opiskelijoille myönnettäviä etuja tai ajokortin poikkeuslupaa.
Opintosuoritusotteella voit todistaa mitä opintoja eli tutkinnon tai koulutuksen osia tai osioita olet suorittanut. Arvioitujen osien osalta todistus sisältää myös saamasi arvosanan.
Tilaaminen
Opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen voit tilata itse, milloin vain Atomi-palvelusta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Palveluun kirjaudutaan WinNovan tunnuksilla (sähköposti ja salasana). Tunnukset olet saanut vastuuopettajaltasi.
Lataa tiedosto koneellesi talteen! Älä muuta tiedoston nimeä tallentaessasi todistusta. Tiedoston nimi toimii todistuksen yksilöllisenä tunnistetietona.
Mikäli et saa tilattua todistusta ATOMIsta, voit tilata sen todistukset@winnova.fi
Opiskelun aikaiset vakuutukset
Kaikki opiskelijamme on vakuutettu henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisessa toiminnassa sattuvien tapaturmien varalta.
Lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa opiskelijan käytännön harjoittelutyössä sattuneet ja kysymyksessä olevalle opiskelumuodolle ominaisten olosuhteiden aiheuttamat tapaturmat. Tällöin oppilaitos on työnantajaan rinnastettava vakuutuksenottaja. Turvaan kuuluvat opiskelijat on tarkemmin määritelty laissa opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta. Työtapaturmavakuutuksen piiriin kuuluu ammatillinen tutkintokoulutus.
Ryhmätapaturmavakuutus on opiskelijoiden lisäturvavakuutus, joka korvaa tapaturmat, jotka sattuvat varsinaisella kouluajalla teoriaopetuksessa, liikuntatunneilla, välitunnilla sekä otettaessa osaa koulutuksen toteuttamissuunnitelman mukaisiin yhteisiin urheilutapahtumiin, retkiin, käynteihin näyttelyissä, tehtaissa tms. Tämän vakuutuksen piiriin kuuluvat myös koulumatkat. Ryhmätapaturmavakuutuksen piiriin kuuluu ammatillinen tutkintokoulutus
Työvoimakoulutukseen osallistuvat on vakuutettu lakisääteisessä tapaturmavakuutuksessa. Vakuutus kattaa tapaturmat, jotka sattuvat itse opiskelussa ja opiskeluun liittyvissä olosuhteissa. Näitä ovat esimerkiksi koulumatkat, urheilu-, liikunta- ja välitunnit.
Työsuhteen aikana tapahtuva koulutus kuuluu työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin, jos työnantaja maksaa koulutusajalta palkkaa. Esimerkkeinä tästä ovat työajalla pidetyt, työnantajan kustantamat kurssit ja oppisopimuskoulutus.
Opiskelijat on myös vakuutettu kouluajan ulkopuolella tapahtuvan oppilaitoksen järjestämän ja ohjatun harrastustoiminnan osalta. Tapaturmista on aina tehtävä vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön ja opiskelija voi hakea jälkikäteen vakuutusyhtiöltä hänelle aiheutuneita kustannuksia em. tapaturmiin liittyen.
Opiskelun kustannukset
Ammatillinen perustutkintokoulutus ja valmentava koulutus ovat opiskelijalle maksuttomia. Lisäksi opiskelijaksi ottamisessa käytettävät pääsy- ja soveltuvuuskokeet ovat hakijalle maksuttomia. Oppimateriaaleista ja tarvikkeista, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle, voidaan kuitenkin periä maksu.
Ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkintokoulutuksessa sekä L 531/2017 8 §:ssä tarkoitetussa muussa ammatillisessa koulutuksessa koulutuksen järjestäjä voi periä opiskelijalta kohtuullisen opiskelumaksun, jolla katetaan osittain koulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.
Edellä tarkoitettuja maksuja ei voida periä työvoimakoulutuksessa eikä henkilöstökoulutuksessa.
Henkilöltä voidaan periä maksu hyväksytyn arvosanan korottamisesta, jos hän haluaa korottaa tutkinnon suorittamisesta annettuun todistukseen tai valmentavan koulutuksen suorittamisesta annettuun todistuksen merkittyä arvosanaa.
Koulutuksen järjestäjällä on harkintansa mukaan mahdollisuus jättää edellä mainitut maksut perimättä tai alentaa sitä opiskelijan vähävaraisuuden perusteella.
Jos edellä mainittuja opiskelijalta perittävää maksua ei ole suoritettu eräpäivänä, saadaan vuotuista viivästyskorkoa periä eräpäivästä lukien noudattaen, mitä korkolaissa säädetään. Maksu on suoraan ulosottokelpoinen. Sen perimisestä säädetään verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa. (Laki ammatillisesta koulutuksesta L 531/2017, §105)
Oppimateriaaleista ja tarvikkeista perittävät maksut:
(Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus eräiden oppilailta ja opiskelijoilta perittävien maksujen perusteista annetun opetusministeriön asetuksen muuttamisesta A 681/2017, §6)
Jos ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun perustutkintokoulutuksen tai valmentavan koulutuksen järjestäjä antaa opiskelijalle opiskelun edellyttämiä oppikirjoja tai muita opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja oppimateriaaleja taikka henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja työvälineitä, koneita, laitteita, materiaaleja ja muita tarvikkeita, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle, voi koulutuksen järjestäjä periä niistä maksun enintään todellisten hankinta- tai tuotantokustannusten mukaisesti. Jos opiskelija hankkii mainitut oppimateriaalit ja tarvikkeet muuten, häneltä ei voida periä tässä momentissa tarkoitettuja maksuja.
Maksuttoman opetuksen katsotaan sisältävän varsinaisen opetuksen ja siihen välittömästi liittyvät oheistoiminnat, kuten ohjauksen, kokeiden, myös uusintakokeiden, arvioinnin ja todistusten maksuttomuuden opiskelun aikana.
Opiskelijan säännöt ja toimintaohjeet
Järjestyssääntöjen tavoitteena on oppilaitosyhteisön kaikkien jäsenten päivittäisen työskentelyn ja toiminnan turvaaminen siten, että opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan, ja että jokaiselle työyhteisön jäsenelle taataan työrauha. Sivulta löydät myös mm. opiskeluhuoltosuunnitelman, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, päihdetyön toimintamallin, poissaoloasiat sekä kurinpitoasiat.