Siirry sisältöön

Ranskalais-suomalainen gastronominen yhteistyö

Maaliskuussa 2025 yhdeksän opiskelijaa WinNovan Rauman ravintola- ja cateringalalta pääsivät toteuttamaan pitkään suunnitellun Erasmus+ ryhmäliikkuvuusjakson Gouvieux´ssa, Ranskassa.

Vastaanottavana organisaationa toimi yksityinen ravintola-alan oppilaitos INFA (Institut National de Formation et d’Application), jonka opettajien kanssa ideointi ja yhteydenpito oli saanut alkunsa jo liki vuotta aiemmin. Huolellisen ja tiiviin yhteydenpidon myötä opiskelijoille oli laadittu viikon mittainen pedagoginen ohjelma, jossa suomalaiset vieraat pääsivät sukeltamaan suoraan ranskalaisen gastronomian syvään päätyyn.

Vastaanottava oppilaitos toimii Gouvieux’n, alun perin Rothschildin suvun omistuksessa olleessa historiallisessa kartanossa. Kartanon oheen on rakennettu modernit tilat, jossa opetusta annetaan niin ruoanvalmistuksesta kuin konditoriasta ja leipomotuotteistakin. Vierailumme ajaksi kartano muuttui gastronomisen oppimisen kansainväliseksi näyttämöksi, kun opiskelijamme pääsivät yhdessä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa suunnittelemaan ja toteuttamaan vierailun huipentavaa asiakastilaisuutta.

Kaksi kulttuuria, yksi intohimo: ruoka

Viikon ryhmäliikkuvuus tarjosi suomalaisille opiskelijoille intensiivisen tutustumisen ranskalaiseen keittiöön ja palvelukulttuuriin. Jaksolla opiskelijat osallistuivat muun muassa teoriaopetukseen, jossa käsiteltiin Grand Siècle -aikakauden ruokakulttuuria. Aikakaudella viitataan Ranskan historiaan, erityisesti 1600-lukuun ja Ludvig XIV:n aikakauteen (1643–1715), jolloin Ranskasta tuli Euroopan johtava kulttuurin, taiteen ja hovielämän keskus. Grand Siècle -tyylinen ruokakulttuuri tarkoittaa ylellistä ja muodollista hovikeittiötä, jossa panostettiin näyttävyyteen, runsaisiin ateriakokonaisuuksiin ja tarkkaan etikettiin. Ruoka ei ollut pelkästään ravintoa, vaan myös taidetta ja vallan näyttämö. Tämän kontekstin tiimoilta ryhmämme jopa jalkautui läheiseen Château de Chantillyn linnaan, joka näyttelee merkittävää roolia ranskalaisen gastronomian kehityksessä aina Aurinkokuninkaan Louis XIV ajalta asti. Itse François Vatel, jota pidetään mm. vatkatun kermavaahdon (crème Chantilly) isänä työskenteli linnassa.

Erityisen merkittävässä osassa vierailua oli osallistuminen käytännön opetuskeittiöpajoihin, joissa opiskeltiin ranskalaiseen tapaan niin erilaisia liha-, kala- ja kasvisannoksia kuin myös erilaisia tarjoilutapoihin liittyviä taitoja. Vaikuttava kokemus opiskelijoille oli kokonaisen karitsan paloittelun seuraaminen auditoriokeittiössä. Monille opiskelijoille tämä oli ensimmäinen kerta, kun he näkivät tällaisen prosessin alusta loppuun ja osa heistä pääsi myös itse osallistumaan ruhonpaloitteluun. Muutenkin opiskelijoihin teki vaikutuksen, kuinka ranskalaisessa ruoanvalmistuksessa mm. lihat ja kalat tulivat kokonaisina ja niiden oikeaoppinen käsittely ja paloittelu oli osa valmistusprosessia.

Pariisi, gastronomian pääkaupunki

Ryhmäliikkuvuuden päätöspäivä suuntautui Pariisiin, jossa opiskelijaryhmällemme tarjoutui mahdollisuus päästä vierailulle Suomen Pariisin suurlähetystöön. Opiskelijat otti vastaan suurlähettiläs Pasi Vaaranmaa ja lähetystön keittiömestari Toni Karjalainen. Suurlähettiläältä kuulimme tiivistelmän lähetystön merkityksestä ja tehtävästä Suomen edustajana maailmalla ja eri organisaatioissa. Tämän jälkeen keittiömestari otti ryhmämme hoiviinsa ja esitteli oman edustuskeittiönsä ja kertoi työnkuvastaan suomalaisen gastronomian lähettiläänä. Lähetystövierailun jälkeen suuntasimme keittiömestarin kanssa Pariisin kaduille ja kortteleille, joissa vierailimme erilaisissa liha-, kala- ja juustokaupoissa, joista keittiömestari käy hankkimassa raaka-aineitaan. Lisäksi vierailupäivänämme läheisellä aukiolla oli auki suuri ruokatori, jossa alueen tuottajat olivat myymässä omia tuotteitaan. Myös täältä keittiömestari hankkii tuoreet, sesonginmukaiset raaka-aineet omaan keittiöönsä.

Koska matkamme oli vienyt meidät valon, rakkauden, muodin ja kulttuurin pääkaupunkiin, emme luonnollisestikaan voineet sivuuttaa kulttuurinähtävyyksiä. Reittimme varrella pääsimme ihastelemaan ja kuvaamaan niin Riemukaarta kuin Eiffel-tornia, unohtamatta Seineä, Trocadéron aukiota, Place de Concorden Luxorin Obeliskia ja muita tunnettuja nähtävyyksiä.

Paluumatkalla pääsimme kokemaan myös ranskalaisen julkisenliikenteen nurjan puolen, kun junamme hajosi matkalla Gouvieux´iin. Muutaman tunnin odottelun jälkeen pääsimme kuitenkin palaamaan majapaikkaamme ja pakkaamaan kotimatkaa varten.

Yhteistyön tulevaisuus

Ryhmäliikkuvuuden onnistumisen myötä suunnitteilla on jo uusi yhteistyöprojekti, jossa aikataulujen sopiessa, voitaisiin keskittyä esimerkiksi suomalaisen joulupöydän perinteisiin. Tavoitteenamme on jatkossakin syventää kulttuurien välistä ymmärrystä ja jakaa gastronomisia perinteitä molemmin puolin. Ryhmäliikkuvuutemme ei ainoastaan rikastuttanut osallistujien ammatillista osaamista, vaan myös vahvisti kansainvälistä yhteistyötä ja kulttuurien välistä vuoropuhelua gastronomian kautta sekä teki oppilaitosta tunnetuksi kotimaan rajojen ulkopuolella.

Kansainvälinen liikkuvuus, yhteistoiminnallisuus ja osallistuminen yhteistyöprojekteihin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ovat tärkeitä, koska ne laajentavat opiskelijoiden osaamista ja maailmankuvaa sekä kehittävät ammattitaitoa ja kulttuurista ymmärrystä. Opiskelijoiden kielitaito ja vuorovaikutustaidot kehittyvät ja heidän on mahdollista verkostoitua jo opintojen aikana. Liikkuvuus ja aktiivisuus kentällä myös nostavat oppilaitoksen profiilia ja laatua yhä kilpaillummalla koulutuksen kentällä. Aktiivinen kumppanuus myös tuo uusia ideoita opetukseen ja koulutuksen kehittämiseen sekä tarjoaa opettajille arvokkaita kontakteja eri maista ja organisaatioista.

Matkan tunnelmiin voi käydä tutustumassa osoitteessa: https://www.instagram.com/winchefsenroute/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Teksti ja kuvat: Jukka Mäkinen, Palvelu/Rauma