International Food Day -tapahtuma
Tour4Youthin (2023–2025) keskiössä on nuorten työllistyminen. Toimintaa tuetaan muun muassa tapahtumilla, joissa nuoret matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan nuoret kohtaavat työnantajia. Yksi konkreettinen esimerkki tällaisesta tapahtumasta on International Food Day, joka järjestettiin Tour4Youth-projektin ja WinNovan yhteistyöllä 8.4.2025.
Idea International Food Day -tapahtumasta lähti siitä, kun pohdittiin, miten järjestettäisiin kohdennettuja tapaamisia työnantajien ja nuorten välille Tour4Youthin tavoitteiden mukaisesti. Taustana toimi, kun SAMK:n kansainvälisen matkailun sri lankalaiset opiskelijat järjestivät 2024 heidän Sinhala -uuden vuoden juhlansa nimeltä Aluth Avurudda, jossa he esittelivät juhlintatapojaan, leikkejä, pelejä ja ruokakulttuuriaan SAMK:n opettajille. Päivä oli erittäin mieluisa kaikille, ja erityisesti mieliimme jäi, miten mielellään opiskelijamme kertovat omasta kulttuuristaan ja tuntevat siitä suurta iloa ja ylpeyttä. Tämä johti pohdintaan, miten saisimme suuremman joukon nuoria mukaan ja heille tilaisuuden esittää ruuanlaittotaitojaan sekä kulttuuriaan mahdollisille työnantajille. Tour4Youthin projektiasiantuntija Teija Nuurma sai yhteistyökumppaneiksi Menestysresepti-hankkeen projektipäällikkö Terja Wahlbergin ja Porin WinNovan lehtorit Maija Airion ja Päivi Tikkasen, jotka tarttuivat tilaisuuteen mielellään. WinNovan kolme opetuskeittötä ja HoReCa-alan opettajat mahdollistivat tapahtuman toteuttamisen ammattimaisesti ja näin laajassa mittakaavassa eli 7 kokkausjoukkueen voimin. Tapahtumapäiväksi valikoitui SAMKin kansainvälisyysviikko ja tiistai 8.4.
Kohti toteutusta – 7 kokkaustiimiä syntyy
Käytännön työ tapahtumaa varten kesti kolmisen kuukautta, sillä näin ison tapahtuman tuottaminen, tiimien kasaaminen ja kaiken organisointi vaati paljon työtä kasvokkain, verkossa, tiimien kanssa viestittelyssä ja yleisessä organisoinnissa Tour4Youthin ja WinNovan kesken. Kävimme esimerkiksi tutustumassa WinNovan tiloihin opiskelijoiden kanssa kahteen otteeseen ja näimme, miten opiskelijat tekivät täyttä häkää valmisteluita ja suunnitelmia päivälle. Joukkueita muodostui yhteensä seitsemän kappaletta; Intia, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Ukraina, Thaimaan ja Filippiinien yhteisjoukkue sekä Irakin ja Afganistanin yhteisjoukkue.
Tapahtumapäivän 8.4. ohjelma alkoi opiskelijoiden tapaamisella WinNovalla klo 12, jolloin saatiin nauttia WinNovan opetuskeittiön valmistama lounas. Seuraavaksi tiimit suuntasivat keittiötyöskentelyyn WinNovan opettajien johdolla. Lehtori Maija Airio oli nähnyt paljon vaivaa hankkiakseen reseptien raaka-aineet, joista herkut syntyivät. Taikaa keittiössä tekivät meidän upeat 29 opiskelijaamme yhteistyössä. Kokkaus kesti noin kolme tuntia klo 16 asti, jolloin valmistetut ruoat aseteltiin tarjolle kutsuvieraita varten; tapahtumaan oli kutsuttu työnantajia, kehittäjiä, opettajia ja muita sidosryhmiä nuorten työllistymiseen liittyen. WinNovan matkailun opiskelijat toimivat vieraiden oppaina tapahtuman aikana.















Maistelua ja kohtaamisia
Kutsuvierastapahtumaan saapui kolmisenkymmentä vierasta, ja he edustivat niin yrityksiä, kehittäjiä kuin oppilaitoksia. Tiimiläiset asettautuivat omiin pisteisiinsä ja maistattivat vierailla oman maansa suolaisen ja makean ruokalajin sekä esittelivät kulttuuriaan. Sekä WinNovan että SAMKin alumni, Menestysresepti-hankkeen Taru Hyrkäs toimi tilaisuuden juontajana haastatellen niin tiimejä, keittiömestareita, lehtoreita kuin ravintolayrittäjiä tapahtuman aikana. Heiltä saimme kuulla, miten onnistuneita opiskelijoiden ruokalajit olivat, ja millaista ruokatarjontaa Satakunnassa on. Maakuntamme perinneruuista lempiresepti löytyi lapskoussista, kun taas Nepalin momo- ja kheer-ruoat löysivät tiensä kyseisen keittiömestarin ruokahermoihin.
Opiskelijoiden valmistamat ruoat olivat äärimmäisellä tarkkuudella ja paneutumisella valmistettuja ja erinomaisen herkullisia. Tarjolla oli laaja skaala eri kulttuurien ominaisia ruokia, jotka saivat vieraat poikkeuksetta kehumaan ruokia. Opimme tapahtuman aikana kulttuurieron siinä, millaisen määrän ruokaa maistettavaksi Suomessa yleensä annetaan, ja millainen määrä sitä on tarjolla tiimiläistemme kulttuurissa. Voi uskoa, että kaikki kutsuvieraat jättivät illallisen ja iltapalan väliin International Food Dayn jälkeen kotiin päästyään, sillä suolaista ja makeaa oli tarjolla enemmän kuin mahan täydeltä.












Ruokakuvat: Kuvaaja Tawan Rapipong.
Yritysyhteistyöllä palkinnot tiimeille
Työnhakua tukemaan joukkueiden esittelyt pyörivät tapahtuman aikana näytöllä samoin kuin esitys Tour4Youthista ja WinNovan ja SAMKin opiskelumahdollisuuksista matkailun saralla. Lisäksi jaossa oli tiimiläisten ansioluetteloita työnantajia varten. Tour4Youthin Jonna Huuhka ja Niina Kallio olivat koko ajan opiskelijoiden tukena tapahtumassa.
Saimme jakaa opiskelijoille lahjakortteja yhteistyökumppaneiltamme palkkioksi hyvin tehdystä työstä. Mukana oli aamiais/brunssilahjakortteja, lounasta ja alkoholitonta kuohuviiniä sekä Menestysresepti-hankkeen projektipäällikkö Terja Wahlberg ojensi jokaiselle tiimille Satakunnan ruokamatkailun reseptikirjan Taste Satakunta. Kiitos paljon palkinnoista Hotelli – Ravintola Amado, Amarillo Pori, Kauttuan Ruukinkartano, Wanhan Rauman Kellari, Taste Satakunta, Rauman Hovi Oy / Hovihotels, Scandic Pori ja Viinitila Meggala.









Ryhmäkuvat: Kuvaaja Niina Kallio, SAMK
Onnistuneen tapahtuman kaava: hyvä valmistelu ja iloinen tunnelma
Opiskelijat olivat päivästä haltioissaan, ja jalat ovat varmasti kaikilla kipeät päivän keittiössä juoksentelun jälkeen. Toivomme tietysti, että ravintolayrittäjät löysivät helmensä tiimien joukosta, ja saivat taskuunsa parhaat reseptit kotikokkailuun.
Tapahtuman lopulla Tour4Youth projektipäällikkö Tiina Leino kertoi hankkeen opitut asiat kutsuvieraille. Ydinopit nuorten ja erityisesti kansainvälisten nuorten työllistymiseen ovat, että nuoret tarvitsevat jatkuvaa, vuorovaikutteista tukea ja ohjausta ammattilaisilta sekä läheistä, luontevaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä ammattilaisten, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kesken.
Toivomme, että tämänkaltaiset tapahtumat lisääntyisivät, jotta nuoret ja työntekijät tapaisivat toisiaan konkreettisen tekemisen, esittelyn ja keskustelun äärellä ilon ja tekemisen kautta.
















Iltatilaisuuden kuvat: Kuvaaja Tawan Rapipong. Myös alla oleva video on Tawan Rapipongin kuvaamaa ja tekemä. Videosta pääset mukaan illan tunnelmiin.
Tiesitkö tämän:
- Kymmenet Tour4Youthiin osallistuneista ovat saaneet palkallista työtä tai työmahdollisuuksia
- Tour4Youth on tukenut satojen nuorten uraosaamista ja rohkaissut heitä etenemään urallaan kohti omia tavoitteitaan
Lisätietoja Tour4Youth-projektista verkkosivulla https://tour4youth.eu/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Seuraa Tour4Youth-somea https://www.facebook.com/TourForYouth/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lue lisää Samk koulutuksista https://www.samk.fi/hae-opiskelemaan/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lue lisää WinNova koulutuksista https://www.winnova.fi/koulutustarjonta/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Taustaa:
Tour4Youth-projekti on yhteishanke, jonka partnereina ovat Satakunnan ammattikorkeakoulu Suomesta, Vidzemen ammattikorkeakoulu ja Kurzemen aluekehittäjä Latviasta ja Pärnumaan ammattioppilaitos Virosta. Interreg-rakennerahasto mahdollistaa yli rajojen yhteistyön keskisen Baltian alueella ja vahvistaa verkostoa kuntien ja alueiden kesken. Tour4Youth tukee 15–24 vuotiaita nuoria – alan opiskelijoita ammattioppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa tai alalta valmistuneita työttömiä työnhakijoita – uraohjauksen ja työmahdollisuuksien saralla matkailu-, ravitsemus ja majoitusaloilla.

