Elintarvikealan asiantuntijafoorumista haetaan syötteitä koulutuksiin ja ratkaisuja työvoiman haasteisiin
Elintarvikealan asiantuntijafoorumi on avoin keskustelutilaisuus Satakunnassa ja Vakka-Suomessa toimiville elintarvikkeita jalostaville yrityksille. Asiantuntijafoorumia vetää Pyhäjärvi-instituuttisäätiö osana Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut -hanketta. Puolivuosittain kokoontuva asiantuntijafoorumi avaa mahdollisuuden yrityksille keskustella muun muassa kausityövoimaan liittyvistä kysymyksistä sekä kieli- ja kulttuuritaustaltaan monimuotoisen maahanmuuttajataustaisen työvoiman osaamistarpeista. Elintarvikealan asiantuntijafoorumin tapaamiset auttavat hankkeessa mukana olevia koulutusorganisaatiota Länsirannikon Koulutus Oy WinNovaa ja Satakunnan ammattikorkeakoulua (SAMK) suunnittelemaan ja toteuttamaan lyhytkoulutuksia alan ajankohtaisiin tarpeisiin.
Laitilassa toimivan Munax Oy:n henkilöstöpäällikkö Tiina Hildén on osallistunut hankkeessa järjestettäviin asiantuntijafoorumeihin. Munax työllistää 120 henkilöä 12 eri maasta. Tiina Hildén: “Elintarvikealan asiantuntijafoorumi on ollut hyvä tapa tavata oppilaitosten edustajia ja keskustella siitä, millaisiin haasteisiin me yrityksissä toivoisimme uusia koulutusratkaisuja. Asioiden kehittäminen yhdessä eri paikallisten toimijoiden kanssa on yksi tapa toteuttaa vastuullisuutta arjen keskellä. Koulutus on merkittävä henkilöstön tyytyväisyyttä ja sitoutuneisuutta lisäävä tekijä, jonka tulisi olla mahdollista myös sille henkilöstön osalle, jonka kielitaito ei ole vielä tutkintotavoitteisen koulutuksen edellyttämällä tasolla. Olisi mukavaa nähdä foorumissa enemmänkin elintarvikealan yritysten edustajia.”
Asiantuntijafoorumin keskustelun herättäjänä toimivat alueen yritysverkostolle lähetetyt osaamistarvekyselyt. Kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan suurimmat osaamistarpeet henkilöstöllä liittyvät kielitaitoon ja hygieniaosaamiseen sekä suomalaisen työkulttuurin omaksumiseen. Yritysten mielestä kuitenkin puutteellisella kielitaidolla ammattitiedon tärkeys korostuu, eli jos ammattitietoa on, kommunikointi onnistuu yleensä ilman yhteistä kieltä. Työnjohdon osaamistarpeista puolestaan tärkeimmäksi kehityskohteeksi nousevat vieraskielisen työvoiman ohjaus ja perehdytys. Myös turvallisuus- ja työkulttuurien erot kansalaisuuksien välillä sekä oppimistarpeiden erot yksilöillä koetaan haasteellisiksi yrityksissä.
Yrityksissä koetaan myös sesonkien hyödyntäminen työvoimassa tärkeäksi. Esimerkiksi työntekijän palkkaaminen kesäksi kesäkauden töihin ja talveksi talvikauden töihin takaisi kokovuotisen työn ja hyödyttäisi yrityksiä, jotka joutuvat hakemaan kausille uutta työvoimaa. Yksi haaste tässä kuitenkin on työluvat, jotka ovat usein alakohtaisia. Osassa yrityksissä haetaankin siksi samalla kerralla muutamaan eri työhön työluvat.
Haasteita on joka yrityksessä niin henkilöstö- kuin työnjohtopuolellakin ja tarpeet vaihtelevat yrityskohtaisesti. WinNovan ja SAMK:n koulutuksista toivotaan saatavan konkreettista apua yrityksille. Asiantuntijafoorumiin osallistumisella voi päästä vaikuttamaan siihen, että yrityksen tarpeet tulevat huomioiduksi koulutuksissa. Seuraava asiantuntijafoorumin tapaaminen on elokuussa. Kaikki Satakunnan ja Vakka-Suomen alueen elintarvikeyritykset ovat tervetulleita tapaamisiin.
Lisätietoja:
Mervi Louhivaara, mervi.louhivaara@pji.fi
Laura Varjotie, laura.varjotie@pji.fi
www.winnova.fi/notkea
Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut -hankkeessa kehitetään ratkaisuja elintarvikealan työvoiman saatavuusongelmiin ja haasteisiin, jotka koskevat erityisesti kausityövoiman ja koulutukseltaan ja kieli- ja kulttuuritaustaltaan monimuotoisen maahanmuuttajataustaisen työvoiman käyttöä sekä yleisesti elintarvikealan pito- ja vetovoimaa. Tavoitteena on luoda sekä nopeasti reagoivia, joustavia ja lyhytkestoisia koulutuspolkuja, jotka vastaavat työvoiman muuttuviin osaamistarpeisiin. Kausityöntekijöiden lisäksi koulutustarpeet koskevat alalla jo toimivia työntekijöitä ja työnohjaajia sekä oppilaitosten ohjaus- ja opetushenkilökuntaa. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024-28.2.2027 ja se on Euroopan Unionin osarahoittama.
