Ammattiosaamisen päivänä pohdittiin ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden suuntaa
Vietimme 31.1.2025 valtakunnallista Ammattiosaamisen päivää. Päivä järjestettiin koko Suomessa nyt ensimmäistä kertaa ja sen tavoitteena on nostaa yhdessä esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä, juhlistaa ammattiosaajia sekä ammattiin opiskelevia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea.
Yhteistyö työ- ja elinkeinoelämän kanssa on koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa ensiarvoista. Kutsuimmekin päivän kunniaksi WinNovaan alueemme yhteistyötahoja keskustelemaan ammatillisen koulutuksen tulevaisuudennäkymistä ja mahdollisuuksista sekä miten yritykset ja elinkeinoelämä kokevat muutoksen. Alueellisten koulutuksellisten painopisteiden osuvuus edellyttää jatkuvaa säännöllistä vuoropuhelua omistajien, elinkeinoelämän ja muiden tärkeiden sidosryhmien kanssa. Keskustelemassa osaajatarpeista ja alueen täydennyskoulutusmahdollisuuksista oli yhteensä n. 40 alueen eri toimijaa. Mukana oli mm. kansanedustaja Juha Viitala Raumalta, Satakunnan maakuntajohtaja Kristiina Salonen, toimijoita alueen yrityksistä, Satakunnan työllisyysalueelta, Satakunnan hyvinvointialueelta sekä kaupunkien ja yrittäjien edustajia.
Muutoksia toimintaympäristössämme
WinNovan toimitusjohtaja Juha Miikkulainen toivotti Satakunnan alueen sidosryhmävieraat tervetulleiksi Ammattiosaamisen päivänä keskustelemaan ammatillisen koulutuksen tärkeydestä ja nosti maljan mopoiän, 15 vuotta, saavuttaneelle WinNovalle, jota saammekin oppilaitoksessamme tänä vuonna juhlistaa eri tavoin.
Miikkulainen toi myös esiin viimeaikaisia isoja työelämän kanssa toteutettuja yhteisiä projekteja, joissa WinNovan opiskelijat ovat päässeet vastaamaan todellisiin työelämän haasteisiin mm. K-Herkkureseptiprojekt(avautuu uuteen ikkunaan)i sekä yhteistyö Talviklassikon(avautuu uuteen ikkunaan) järjestelyissä.
Hän avasi toimintaympäristöön nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavia maailmanlaajuisia tekijöitä, jotka antavat uusia mahdollisuuksia, mutta myös osaltaan haastavat toiminnan toteutusta. WinNovan uusi strategiatyö on käynnistymässä ja tekoäly tulee olemaan osa sen suunnittelussa – tekoälyavusteiset tulevaisuustyöpajat sidosryhmille ovat tekeillä – näin saamme kerättyä tärkeitä signaaleja alueemme sidosryhmiltä.
Rehtori Taina Kivioja kertoi leikkausten vaikutuksista ja tulevasta rahoitusuudistuksesta v. 2026. Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaus oli kokonaisuudessaan n. 120 milj. valtionosuusrahoituksesta, josta WinNovaan kohdistuu reilu 3 milj. vähennys. Tätä WinNovassa ennakoitiin jo viime syksynä käydyillä muutosneuvotteluilla. Leikkaukset koulutuksessa kohdistuvat aikuisiin, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin tutkinto eli ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin – olemmekin jo suunnitelmallisesti viime vuoden lopulta alkaen vähentäneet jatkuvan haun alkavia koulutusryhmiä ja tutkintotarjontaa.
Monialaisuuden säilyttäminen on kuitenkin tärkeää, vaikka painopisteitä tulee miettiä alueemme tarpeiden pohjalta yhä tehokkaammin. Suunta on enemmän tutkinnon osien suorittamisessa ja uusien rahoitusmallien kuten Jotpa hyödyntämisessä sekä koulutusviennin lisäämisessä ja vieraskielisten opiskelijoiden kouluttamisessa.
Oppivelvollisten koulutus on turvattava jatkossakin ja työllistymistä ja jatko-opintoihin hakeutumista tuettava yhä tehokkaammin. Erityisen tärkeänä myös tässä on työelämäyhteistyö ja opettajien työelämäkontaktit.
Pysytään työelämän pulssilla
WinNovan työelämäpalvelujen johtaja Teija Harju kertoi WinNovan työelämäyhteistyön kehittämisestä viimeisen viiden vuoden aikana, jolloin WinNovaan on luotu OPH:n luokituksen mukaiset kolme kumppanuustasoa. ”Mietitään aidosti ja systemaattisesti tarpeita yhdessä yritysten edustajien kanssa – pysytään työelämän pulssilla”.
Tutkintokoulutusten rahoitusleikkausten myötä yhä tärkeämmäksi nousee myös lyhyet työelämän tarpeisiin suunnitellut maksulliset tilauskoulutukset ja -palvelut, joilla edistetään henkilöstön osaamisen kehittämistä eri osa-alueilla.
Kansainväliset tilauskoulutukset ovat myös yksi tärkeä kanava osaajien lisäämisessä alueellamme. Ammatillinen koulutus ei voi suoraan myydä tutkintoja kansainvälisille opiskelijoille kuten ammattikorkeakoulut, mutta tähän on kehitetty tilauskoulutusjärjestelmä, jolla pyritään takaamaan tuleville opiskelijoille mahdollisuudet opiskeluun ja integroitumiseen – tarjotaanhan heille myös rohkeasti paikkoja työssäoppimiseen eri aloilla, Teija kehotti.
Työelämäpalvelujen yhtenä tehtävänä on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) valtionavustusten avulla järjestettävien koulutusten koordinointi. Koulutuksissa tavoitteena on tarjota työntekijöille täydennyskoulutusta tai mahdollisuutta opiskella kokonaan uutta alaa. Jotpa-koulutusten kehittäminen ja mukaan lähteminen on ollut WinNovassa monipuolista ja olemmekin käynnistäneet nyt kolmen vuoden aikana 12 koulutusohjelmaa.
Menestyminen perustuu osaamiselle
Keskusteluja jatkettiin tiiviisti pöytäkunnittain vapaamuotoisesti ja yhdessä ajatuksia vaihtaen. Esiin nostettiin ammatillisen koulutuksen merkitys korkeakoulutuksen rinnalla – yhteiskunta tarvitsee joka tason koulutuksen käyneitä. Teknologia ja muu muuttuva työelämä vaatii mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen – tämä on Suomen menestyksen kannalta isossa roolissa. WinNovassa ollaan ns. iholla työpaikkojen kanssa – työelämän tarpeita tulee kuunnella. Kiitosta annettiin myös monipuolisesta tarttumisesta Jotpa-hakuihin ja niiden toteutuksista.
Yhdessä keskustellen pohdittiin myös uudelleen kouluttautumisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa – työikäinen väestö vähenee, uudelleen kouluttautumisella on yhä tärkeämpi merkitys ja se vaikuttaa myös alueelle jäämiseen. Meistä jokainen joutuu työelämän muutosten myötä pohtimaan omaa osaamistaan lähivuosina. Oppilaat vähenevät myös Satakunnan alueella, joka tarkoittaa yhä vähemmän opiskelijoita ammatillisiin perustutkintoihin ja kasvava määrä nuorista on myös erilaisten tukien piirissä, joka vaatii myös omia ratkaisujaan. On arvioitu, että Satakunnan väkiluku vähenisi n. 20 000 henkilöllä vuoteen 2040 mennessä – työssä olevista vielä moninkertainen osa tähän verrattuna vähenee eläköitymisen ja muiden syiden vuoksi.
Tekoäly ja automaatio auttavat eteenpäin, mutta eivät riitä. Koulutus on tärkeää ja koulutuksen kautta tuleva maahanmuutto lisää myös väkilukua. Satakunta ei saa kuitenkaan niin helposti työperäistä maahanmuuttoa kuin kasvukeskukset. Meidän on tehtävä enemmän töitä sen eteen ja yritysten yhteistyö on välttämätöntä myös kilpailijoiden välillä. Merkittävää tulevaisuudessa onkin osaajien pitäminen alueella, integrointi ja se, että nähdään erilaiset mahdollisuudet. Palveluverkon tulee toimia, jotta onnistumme – ihmisiä tarvitaan, vaikka teollisuus uudistuu.
Yhtenä ajatuksena heitettiin myös, että teollisuuden osaajatarpeeseen voisi muodostaa aikoinaankin toimineita ns. “konepajakouluja”, joista valmistuisi osaajia suoraan yrityksiin. Teija Harju muistutti myös yhteisvoimin luodusta Seaside Campuksesta Raumalla, joka on juurikin hyvä esimerkki yritysten ja koulutustoimijoiden poolista yhdessä miettimässä erilaisia mahdollisuuksia – kilpailu parhaista on kovaa. Juha Viitala oli tyytyväinen, että laivasähköalan koulutuksen tulevaisuutta Satakunnassa on saatu kehitettyä eteenpäin nyt yhteistyössä SAMKin ja WinNovan kanssa, tämä on myös osa huoltovarmuutta.
WinNovan hyvinvoinnin ja palvelun uusi koulutusjohtaja Johanna Aappola veti päivän keskustelun yhteen. Maailma ympärillä on isossa muutoksessa. Muutamassa vuodessa kansainvälisten opiskelijoiden määrä on lisääntynyt nopeasti ja oppimisen polku edellyttää pitkäjänteistä työtä ja vaatii kaikilta erityisen paljon sitoutumista ja myös kulttuuritietoista tekemistä. Yhteistyötä työelämän kanssa tehdään tiiviisti joka alalla ja opintojen edistämistä työelämän rajapinnalla tapahtuu jo nytkin, mutta ehkä tulevaisuudessa ollaan vielä systemaattisemmin mukana yritysten toiminnassa.
Koneet tekevät koneiden työt, mutta yhdessä ratkotaan asiat, jotka kantavat kohti tulevaisuutta.
Miikkulainen kiitti vielä paikalla olleita ja muistutti samalla, että palataan uuden strategiatyön puitteissa ratkomaan yhdessä ammatillisen koulutuksen suuntaa. Kotiin viemisiksi vieraillemme WinNovan leipomo-konditoria-alan opiskelijat olivat valmistaneet maukkaita saaristolaisleipiä.