Siirry sisältöön

VIERKO on tullut päätökseensä – VIERKO 2 jatkaa

Vierko logo nettisivuille

VIERKO (Vieraskielisen opetuksen kehittäminen ja kotimaisten kielten opetuksen tarjonnan ja laadun parantaminen ammatillisessa koulutuksessa) on ollut poikkeuksellisen tuottelias hanke. Vuoden 2024 aikana kuusikymmentäkaksi organisaatiota ja yli kuusisataa toimijaa on yhteistyössä kehittänyt lukuisia konkreettisia, käytännönläheisiä ja laadukkaita materiaaleja vieraskielisen koulutuksen ja kotimaisten kielten opetuksen kehittämiseen.

Materiaalista löytyy työkaluja ja manuaaleja selkeäkielisyyteen, kielitietoiseen opetukseen ja ohjaukseen, YTO-aineiden opettamiseen, kieltenopetuksen kehittämiseen ja kielitaidon arviointiin. Hankkeessa on kehitetty myös vieraskielisten opiskelijoiden osaamisen tunnistamisen menetelmiä sekä työpaikkaohjaajien kielitietoisuutta ja monikulttuurisuusosaamista.

VIERKOn päätöstapahtumassa 28.11.2024 Helsingissä jaettiin tuloksia teemapajoissa, joita olivat vieraskielisten ammatillinen opetus, monipuoliset oppimisympäristöt, toimintamallit, oppaat ja tukimateriaalit. Lisäksi verkostoiduttiin, opittiin ja inspiroiduttiin ajatuksia herättävistä alustuksista. Keynote-puhujat Saynur Soramies ja Arman Alizad kertoivat omakohtaisia kokemuksia kielitaidon merkityksestä ja verkostojen voimasta.

Monikulttuurisen hoitotyön asiantuntija Saynur Soramies korosti työntekijän suomen kielen taidon tärkeyttä sote-alalla. Pelkkä peruskielitaito ei hänen mukaansa riitä, vaan työntekijän on myös ymmärrettävä suomalaista työkulttuuria. Vaatturi, toimittaja ja tuottaja Arman Alizad kertoi, kuinka hänen työssään tavoitteiden saavuttaminen vaatii usein kovaa työtä – ja joskus myös ripauksen onnea. Hän kuvasi, miten erilaisten ihmisten kohtaaminen rikastuttaa elämää ja miten toisinaan pelkät eleet ja ilmeet riittävät ymmärtämiseen, vaikka yhteistä kieltä ei olisi.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu käsitteli puheenvuorossaan ammatillisen koulutuksen nykytilannetta ja muistutti, että rasismin suurin vihollinen on koulutus. Koulutus vähentää ennakkoluuloja, näyttää erilaisuuden rikkautena ja auttaa vieraskielisiä kotoutumaan ja integroitumaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

WinNovan VIERKO-tiimin kokemukset vuoden mittaisesta yhteisestä kehittämisestä ovat positiiviset. Yhteistyö työpaketeissa on sujunut hyvin, työpakettien vetäjät ovat olleet sitoutuneita ja osallistujat asiantuntevia. Hankkeen vahvuutena on ollut verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen laaja hyödyntäminen. Jaettu kokemus on, että valtavan paljon on tapahtunut ja saatu aikaan lyhyessä ajassa! Hankkeen aikana on tullut näkyväksi myös WinNovan aktiivinen toimijuus alueen monissa verkostoissa kuten mm. Satakunnan Maahanmuuttajien koulutuspolut -verkosto, Team Finland Satakunta -alueverkosto, Satakunnan Talent Boost -verkosto ja International House Pori -verkosto.

Päättyvä VIERKO sai vuoden vaihteessa hyviä uutisia: Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen strategiarahoitus 2024 varmisti sen, että yhdessä tekeminen jatkuu vielä vuoteen 2027 asti. VIERKO 2 -hanke mahdollistaa tuotettujen materiaalien ja toimintamallien jalkauttamisen, kun VIERKOssa aloitettua työtä jatkokehitetään, toimenpiteitä otetaan käyttöön, seurataan ja arvioidaan. Verkosto on entisestään laajentunut ja mukana on nyt 71 koulutusorganisaatiota. Kokonaisuutta koordinoi edelleen Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda.

Tutustu VIERKO-hankkeen tuloksiin. En del på svenska också.

Hankkeen tuloksia löytyy aoe.fi-palvelusta VIERKOn kokoelmasta: VIERKO: Vieraskielisen opetuksen kehittäminen. Kotimaisten kielten opetuksen tarjonnan ja laadun kehittäminen ammatillisessa koulutuksessa. – Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: https://www.keuda.fi/keuda/hankkeet/vierko/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kirjoittaja: Tiina Kallio, WinNovan VIERKOn projektipäällikkö