Siirry sisältöön

MetsäKestävä-koulutus edistämässä Suomen ilmastotavoitteen toteutumista

Suomen ilmastolakiin on vuonna 2022 kirjattu, että Suomi tavoittaisi hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Tämän tavoitteen hyväksi WinNovassa toteutettiin MetsäKestävä – Ilmastokestävän metsätalouden koulutus.

Teksti ja kuva: Elise Hovi

WinNovan metsäala sai juuri päätöksen ilmaston muutoksen hillitsemiseen liittyvän merkittävän koulutuksen, joka tunnetaan nimellä MetsäKestävä. Tämän koulutuksen rahoittajana oli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus eli Jotpa. Tehtävänä oli lisätä hiilinieluihin liittyvää osaamista metsätaloudessa.

WinNova tarjosi koulutusta kahdelle kohderyhmälle eri sisällöin. Koulutukset oli suunniteltu käytännön puunkorjuutyötä tekeville metsäkoneyrittäjille ja -kuljettajille sekä metsien käytön suunnittelun ja päätöksenteon parissa työskenteleville metsätoimihenkilöille. Puunkorjuun käytännön toteutuksesta vastaaville tarkoitetussa koulutuksessa paneuduttiin metsäkoneiden käytön hiilijalanjälkeen, polttoainetalouteen ja tuottaviin työtapoihin.

’’Tarkastelimme konedatan merkitystä ja hyödyntämistä. Osallistujat saivat ymmärrystä siitä, miten koneiden keräämää tietoa voidaan käyttää tavoitteena taloudellisempi ja mukavampi työskentely. Kuljettajat saivat henkilökohtaista valmennusta, kun tutkimme konedataa päivittäisessä työssä. Kävimme työmailla tapaamassa kuljettajia,’’ selventää Matti Eloranta, toinen kuljettajakoulutuksen valmentajista.

Metsätoimihenkilöille suunnatussa koulutuksessa pääteemoina olivat metsien kestävä käyttö ja monimuotoisuuden lisääminen. Soiden kestävä käyttö oli kolmas koulutuskokonaisuus.

”Suometsien alkuperäinen pinta-ala on 10 miljoonaa hehtaaria eli kolmannes Suomen pinta-alasta. Tästä noin puolet on aikanaan ojitettu maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Turvemailla on siis merkittävä puustopääoma ja kasvupotentiaali, joita voidaan oikeissa kohteissa kasvattaa metsänlannoituksella ja näin lisätä hiilidioksidin sidontaa. Suot ovat myös tärkeitä vesistöjen suojapuskureita ja monimuotoisuuden ylläpitäjiä. Näitä aiheita käsittelimme paljon metsätoimihenkilöille suunnatussa koulutuksessa”, kertoo soiden asiantuntija Veli-Matti Komulainen.

”Koulutukseen osallistui 90 opiskelijaa ja he suorittivat opintoja yhteensä lähes 600 opintopistettä. Koulutuksesta saatu kokemus, osaaminen ja opiskelijapalaute antavat WinNovalle hyvän pohjan lähteä suunnittelemaan myös uusia koulutuksia. Ilmaston hyväksi tehty työ ei ole vielä valmis.” summaa koulutuksen projektipäällikkö Elise Hovi.

Opettajat seisovat metsäkoneen edustalla hallin sisällä.
Metsäkonekuljettajien valmentajat Kai Hämäläinen (vas.) ja Matti Eloranta ovat kokeneita metsäkonekuljettajia itsekin. Yhteistyötä tehtiin myös konevalmistajien kanssa.