Siirry sisältöön

WinNovan vastuullisuusraportti 2023 (pilotti) on julkaistu

WinNovassa tehtiin päätös ensimmäisen vastuullisuusraportin teosta jo vuoden 2023 tiedoista – varsinainen mahdollinen raportointivelvollisuus alkaa meillä vasta vuoden 2025 tiedoista. Näin meillä on ollut mahdollisuus valmistautua ESRS-standardien tuomiin vaatimuksiin, mikäli se tulee koskemaan oppilaitostamme.

Vastuullisuusraportoinnin ensimmäiset lukemamme tekstit sisälsivät paljon lyhenteitä. Vastaan tulivat mm. ESG, GRI, CSRD ja ESRS. Ensimmäiseen lyhenteeseen (ESG) päästään vastuullisuusraportoinnin yleisellä jaottelulla:

Suuret yritykset, erityisesti pörssiyhtiöt ovat tehneet vastuullisuusraportointia jo useampia vuosia. Raportoinnin pohjana on yleisimmin käytetty kansainvälistä GRI-raportointia / -standardia (Global Reporting Initiative). Myös osa oppilaitoksista on tehnyt oman raporttinsa GRI:tä mukaillen. Raportin teko on monelle, erityisesti pienemmälle organisaatiolle, ollut kuitenkin vielä vapaaehtoista ja myös sen sisällön on saanut muodostaa hyvinkin vapaamuotoisena.

Viime vuonna (2023) tuli voimaan uusi EU-lainsäädäntö / -direktiivi CSRD (The Corporate Sustainability Reporting Directive), joka edellyttää kaikkien suurten yritysten julkaisevan säännöllisesti raportteja ympäristöön ja yhteiskuntaan vaikuttavista toimistaan. Tämä uusi lainsäädäntö sisältää ESRS:n (European Sustainability Reporting Standards), Eurooppalaiset kestävyysraportointistandardit.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että raportointivelvollisuus tulee koko ajan laajenemaan ja jatkossa koskemaan myös yhä pienempiä yrityksiä. Uudet standardit tulevat määrittelemään entistä huomattavasti tarkemmin, mistä kaikesta tulee raportoida ja millaisessa muodossa.

Vuoden 2025 tiedoista raportointivelvollisiksi tulevat yritykset, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavasta kolmesta kriteeristä:

Vaikka raportointi ei tulisikaan pakollisena vaatimuksena, raportointia kannattaa ensisijaisesti miettiä oman toiminnan kehittämisen kannalta. Raportointi kerää yhteen suuren määrän organisaation vastuullisuusasiaa, lisää tietoisuutta omalle henkilöstölle ja ulkopuolisille toimijoille.


WinNovan pilottiraportin työstäminen aloitettiin suunnittelulla; miten lähdettäisiin liikkeelle, millaisia asioita ensimmäisessä raportissa otettaisiin mukaan, keitä kaikkia tarvitsisimme työstämään tekstiä. Asiat käytiin ensimmäisessä vaiheessa johtoryhmäläisten kanssa läpi. Heiltä saimme arvokasta tietoa siitä, ketkä kaikki voisivat olla mukana varsinaisen tekstin kirjoittamisessa heidän lisäkseen. Seuraavassa vaiheessa raportointia edistettiin muutamien koulutuspäällikköjen kanssa ja myös heiltä tuli erinomaisia ehdotuksia mukaan lähtevistä henkilöistä. Viimeisenä raporttiasiaa käsiteltiin vielä muutaman opettajan ja muun henkilökunnan edustajan kanssa. Päädyimme jo heti ensimmäisessä raportissa noudattamaan ESRS-standardien otsikointia.

Raportti on jaettu neljään osa-alueeseen:

Tulevaisuus kuitenkin vaikuttaa vahvasti siltä, että nyt tekemämme ei riitä, vaan meidän tulee vielä entistä enemmän kiinnittää huomiota asiasisältöön. ESRS-standardien mukaisesti annettujen tietojen avulla kestävyysselvitysten (vastuullisuusraportin nimi jatkossa) käyttäjät voivat saada käsityksen yrityksen olennaisista vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön sekä kestävyysseikkojen olennaisista vaikutuksista yrityksen kehitykseen, tulokseen ja asemaan. Kaksinkertainen olennaisuus (vaikutusten olennaisuus ja taloudellinen olennaisuus), riskit ja mahdollisuudet tulevat olemaan jatkossa oleellisia tarkemmin raportoitavia asioita.

Ensimmäisestä tekemästämme raportista on kuitenkin hyvä jatkaa. Suuri kiitos kaikille, jotka ovat olleet tässä työssä mukana!

WinNovan henkilöstön kanssa vastuullisuus ja turvallisuus olivat henkilöstön tulevaisuuspäivän teemoina 11.10.2024 ja raporttia käytettiin keskustelumateriaalina vastuullisuusteeman käsittelyssä.