Siirry sisältöön

Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan muutosneuvottelut päättyneet 19.11.2024

WinNovan logo rakennuksen seinässä.

Tiedote 19.11.2024

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova aloitti muutosneuvottelut syyskuussa 2024 koulutusyhtiön toiminnan sopeuttamiseksi vallitsevaan taloustilanteeseen. Neuvottelut koskivat yhtiön kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä, noin 570 henkilöä. Neuvottelut päätettiin 19.11.2024. Ammatillisen koulutuksen rahoitukseen on odotettavissa valtion vuoden 2025 talousarvioesityksessä kohdennettu 120 miljoonan euron leikkaus. Opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten mukaisesti koulutuksen järjestäjän on ensisijaisesti turvattava oppivelvollisten koulutustarjonta. Käytännössä leikkaukset tarkoittavat esimerkiksi jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien heikkenemistä sekä yritysten osaavan työvoiman saatavuuden ja ylläpidon vaikeutumista. Rahoitusleikkaus kohdistetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksella jonkin toisen tutkinnon suorittaneille suunnattavaan koulutukseen (pl. ylioppilastutkinto). Toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuuden rajausta ei toteuteta, mutta korvaava säästö on ilmoitettu kohdennettavan suoraan ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. Edellä mainittujen rahoitusleikkausten vaikutus ja talouden sopeutustarve WinNovalle arvioitiin muutosneuvotteluja aloitettaessa olevan noin 3,5 miljoonaa euroa. Neuvotteluihin kohdistuvan säästötavoitteen saavuttamisen arvioitiin edellyttävän enintään 60 henkilötyövuoden vähentämistä.

Neuvottelujen aikana ilmoitettu opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijavuosiin perustuva laskennallinen arvio nosti sopeuttamistarvetta noin 3,7 miljoonaan euroon. Vuosille 2025-2027 laaditussa suunnitelmassa noin neljän miljoonan euron sopeutustoimet jakautuvat melko tasaisesti henkilöstökulujen ja muiden liiketoiminnan kulujen kesken. Yhtiön tulos oli negatiivinen vuosina 2022 ja 2023 ja vuoden 2024 talousarvio ennakoi edelleen negatiivista tulosta. WinNova ei yleishyödyllisenä osakeyhtiönä tavoittele voittoa, mutta taloudellisen tuloksen pitää kattaa käyttömenojen lisäksi toiminnan kehittämisen edellyttämät kustannukset.

Arvio mahdollisista irtisanomisista tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla tarkentui neuvottelujen aikana koskemaan enintään 25 työsuhdetta. Merkittävä osa henkilöstökustannusten vähenemästä pystytään edelleen hoitamaan pitkäjänteiseen henkilöstösuunnitteluun pohjautuen sekä luonnollisen poistuman ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisten kautta. Koulutuksen ja kehittämisen sekä oppimisen ohjauksen ja tuen vastuualueiden henkilöstömäärä vähenisi vuosien 2025-2027 aikana noin 10 % ja muissa tehtävissä toimivien henkilöstömäärä noin 13 %.

” Opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten mukaisesti koulutuksen järjestäjän on ensisijaisesti turvattava oppivelvollisten koulutustarjonta, ja tämä on ohjannut vahvasti harkittujen sopeuttamistoimenpiteiden valintaa. Neuvotteluiden tavoitteena on ollut ensisijaisesti toteuttaa kestäviä rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, jotka mahdollistavat vaikean taloustilanteen edellyttämän kustannusrakenteen. Yhdessä henkilöstön edustajien kanssa laadimme useamman vuoden sopeuttamissuunnitelman, joka henkilöstöön kohdistuvien leikkausten osalta perustuu edelleen merkittävin osin myös luonnolliseen poistumaan ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisten kautta tehtävään henkilöstörakennemuutokseen. Mahdollinen irtisanominen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla tarkentui neuvottelujen aikana koskemaan enintään 25 työsuhdetta. WinNovan taloudellisen tuloksen pitää olla tulevaisuudessa positiivinen, jotta varmistamme edellytykset ammatillisen koulutuksen kehittämiselle, turvallisten oppimisympäristöjen säilyttämiselle ja investoinneille. Nyt neuvoteltujen sopeuttamistoimien vaikutukset näkyvät tulevien vuosien aikana. Jouduimme tässä haasteellisessa tilanteessa myös neuvottelemaan toimipisteiden kokonaan sulkemisesta turvataksemme erityisesti oppivelvollisten koulutustarjontaa toiminta-alueellamme. Tästä syystä harkittu sopeuttamissuunnitelma sisältää Laitilan toimipisteen lakkauttamisen. Asiasta päättäminen kuuluu yhtiökokoukselle ja mikäli yhtiökokous ei päättäisi lakkauttaa toimipistettä, tulee meidän kohdentaa vastaava sopeutustarve muihin toimipisteisiimme tai lisätä henkilöstöön kohdistuvia sopeutustoimia enintään kymmenen henkilötyövuoden edestä.”, kertoo toimitusjohtaja Juha Miikkulainen.

Toimenpiteistä päätetään muutosneuvottelujen päätyttyä. Muutosneuvottelut ja niiden lopputulos eivät vaikuta opiskelijoiden oikeuteen saada opetusta ja ohjausta turvallisissa oppimisympäristöissä.

Lisätiedot
Toimitusjohtaja Juha Miikkulainen, 044 455 8001, juha.miikkulainen@winnova.fi