Ammatillisen koulutuksen ennakointikyvykkyys muuttuvassa maailmassa
Ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Järjestelyistä vastasivat Stadin AO, Metropolia ja Ammatillisen koulutuksen tutkimusseura Ottu ry.
Viime vuonna Porissa järjestettyihin tutkimuspäiviin niin järjestäjän kuin osallistujankin ominaisuudessa olleena oli mielenkiintoista lähteä katsomaan, miten kollegat pääkaupunkiseudulla päivien toteuttamisessa onnistuivat. Ja onnistuivathan he!
Tutkimuspäivien aihe ”AMK- ja ammatillisen koulutuksen ennakointikyvykkyys muuttuvassa maailmassa” ei olisi voinut olla ajankohtaisempi. Teemaa lähestyttiin kestävän tulevaisuuden, hiilineutraaliuden, tulevaisuuslukutaidon ja vertikaalisen oppimisen näkökulmista. Keynote-esityksistä mieleenpainuvimpia olivat tulevaisuusmuotoilija, asiantuntija Mari Tähjän sekä Aalto-yliopiston professori Matti Kuittisen puheenvuorot.
Mari Tähjä sanoitti hienolla tavalla Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulun Nuoret vihreän siirtymän ratkaisijoina -katsauksen keskeisimmän sisällön nuorten äänen kuulemisesta ja tulevaisuususkon vahvistamisesta heidän omaa toimijuuttaan tukemalla.
”Nuorten työelämään siirtymisessä on kyettävä ehkäisemään tilanteita ja työkulttuuria, jossa kestävyydestä puhuvista nuorista ei pidettäisi tai he joutuisivat sivuutetuksi. On tärkeää, että nuorten ympärillä olevat aikuiset osaavat ottaa vastaan nuorten ajatuksia, toiveita ja tarpeita kestävyyden rakentamisessa – etenkin silloin, kun se haastaa olemassa olevia tapoja ja toimintamalleja.”
Pekka Kuittisen puheenvuoro Planeetan rajat ja tulevaisuuden taidot oli herättävä. Kuittisen mukaan tulevaisuuden taidoissa ja taidossa tehdä kestävää tulevaisuutta rakentavia ratkaisuita korostuvat sosiaalinen ja eettinen tietoisuus, systeemien ymmärtäminen, innovatiivisuus ja sopeutuminen sekä kaikilla koulutuksen sektoreilla oleelliset kestävät ja planeetan rajoja kunnioittavat ratkaisut ja toiminnan vaikutusten mittaaminen ja arviointi. Kuvat ja graafit puhuvat puolestaan: elämäntapamme koettelee ja kolkuttelee planeetan rajoja. Jokaisella, mitättömältäkin tuntuvalla teolla, on merkitystä.
Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen tutkimus, kehittäminen, pohdinta ja asiantuntijoiden verkostoituminen ovat avainasemassa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Tutkimuspäivien aikana pääsi kuulemaan upeita esimerkkejä ammatillisen II asteen ja korkea-asteen TKI-hankkeista, yhteistyöstä ja väitöskirjatutkimuksista sekä kokeilemaan tulevaisuuden kuvittelua Futures Platform -alustan avulla. Teemaryhmiä oli kaiken kaikkiaan peräti 32.
Ennakointikyvykkyys on monen tekijän summa ja uudet oivallukset syntyvät useimmiten dialogissa muiden kanssa tietoja ja taitoja yhdistelemällä. Tutkimuspäivien antia: tietoa ja uusia kontakteja pääsemme hyödyntämään WinNovan omassa ennakointitoiminnassa, henkilöstön osaamisen kehittämisessä, TKI-toiminnan uusissa avauksissa sekä ihan jokapäiväisessä työssä kestävää tulevaisuutta rakentavia ratkaisuita tehdessä.
Kirjoittaja: Anne Vaahtio