Siirry sisältöön

WinNovasta suunta tohtoriksi

Saru Basnet

Nepalista kotoisin oleva Saru Basnet saapui ensimmäisen kerran Poriin vuonna 2015 ja ilmoittautui WinNovaan TE-toimiston kautta maahanmuuttajien suomen kielen kurssille. Sarulla oli ennen Suomeen muuttoa suoritettuna kandidaatin tutkinto Nepalissa, pääaineena mikrobiologia ja sivuaineena kemia. Olikin aika luonnollista, että suomen kieltä opiskellessaan hän hakeutui harjoitteluihin eri laboratorioihin. Hän innostui ja haluisi saada lisää tietoa Suomen laboratorioympäristöstä sekä toimintatavoista. Niinpä hän aloitti vuonna 2017 WinNovassa laboratorion perustutkinnon opinnot.

Valmistuttuaan Saru sai kesätyöpaikan SataDiagin mikrobiologian laboratoriosta. Hän pääsi myös opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon heti WinNovasta valmistuttuaan. Valinnanvaraakin oli, sillä Sarulle aukesi paikka kaikkiaan kuudesta eri yliopistosta! Tohtoriopinnot hän aloitti Helsingin yliopistossa vuonna 2019.

Tulevaisuuden haaveet

Tällä hetkellä Helsingissä asuva Saru elää ihanaa vauvaperheen arkea pienen pojan äitinä, mutta myös ammatillisia haaveita vielä löytyy: “Suoritin syöpätutkimuksen tohtoriopinnot ja pyrin olemaan mukana yhteiskunnassa soveltamalla asiantuntemustani onkologiaan ja immunologiaan. Uskon, että haasteet ovat kasvun avain. Suomen kielen taidon parantaminen on yksi haaste, joka voi vaikuttaa suuresti edistymiseeni”, Saru kertoo tulevaisuudestaan.

Aluksi en pitänyt suomen kieltä vaikeana, mutta myöhemmin tajusin, että kun oppii lisää, se muuttuu haastavammaksi.

Kaiken kaikkiaan Sarun kielitaito on todella hyvä. “Tästä kuuluu kiitos erinomaiselle suomen kielen opettajalleni WinNovassa”.

WinNovan lehtori Lenita Lagerbom ja Saru Basnet väitöstilaisuudessa
Saru Basnetin opettaja WinNovassa, lehtori Lenita Lagerbom, sai kutsun väitöstilaisuuteen.

Lempipaikka Porissa on Yyteri

Saru nimesi lempipaikakseen Yyterin. “Myös Kirjurinluoto ja koko keskustan alue on kaunista. Juhannuskokko on jäänyt myös mieleen ja ystävien kanssa kahvittelu keskustassa”, Saru muistelee. Lempiruoka on nepalilaista, mutta suomalainen lempiruoka on lohikeitto. “Rakastan ruoanlaittoa ja nautin kotitekoisista aterioista, vaikka pidänkin välillä syömisestä ravintoloissa”.

Rohkeasti kohti unelmia

Opintojaan ja tulevaisuuttaan suunnittelevalle nuorelle Saru haluaa sanoa, että ole tarpeeksi rohkea tavoittaaksesi oikeita ihmisiä saadaksesi apua ja ohjausta. “On aivan okei tuntea itsensä välillä eksyneeksi, mutta luota aina prosessiin”. Samoin uusia urapolkuja miettivälle aikuiselle Saru haluaa valaa uskoa: “Pysy motivoituneena riippumatta siitä, minkä tien valitset elämässäsi ja mene määrätietoisesti sitä kohti!”