Siirry sisältöön

Pellolta pöytään -koulutus – HK Foods ja WinNova yhteistyö

WinNovan opetuskeittiössä opettajat jakavat viiltosuojahanskoja, ja opiskelijat kuuntelevat keskittyneesti, kun HK Foodsin leikkuumestari Anni Viljanen aloittaa esityksensä broilerin käsittelytekniikoista.

Kyseessä ei ole yksittäinen opetuspäivä, vaan osa laajempaa kokonaisuutta. Kariniemen akatemiaksi nimetty työelämän ja oppilaitoksen yhteistyö sisältää mm. yhdessä suunniteltuja ja toteutettuja koulutuksia HK Foodsilla, mutta myös yrityksen järjestämiä opetustuokioita opiskelijoille, kuten tämän päivän koulutus: broilerin tuotanto ja käsittely.

“Yhteistyön tavoitteena on turvata tuotannon henkilöstötarve ja kehittää henkilöstön osaamista”, kertoo lehtori Raisa Niemi, koulutuksen vastuuopettaja. Elintarviketuotannossa on lakisääteisiä pätevyyksiä, joita voi hankkia suorittamalla WinNovassa elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon. Raisan mukaan yhteistyö ruokatalon kanssa sujuu loistavasti ja siitä esimerkkinä on tämäkin koulutuspäivä, sillä samaan aikaan kun HK Foodsin edustajat saapuvat oppilaitokselle, on Raisa luennoimassa HK Foodsilla.

Opetuskeittiöllä ruokatalon edustajien lisäksi on Riitta Alamäki, yksi yhteistyötä kehittävistä opettajista. Hän kertoo, että päivän koulutuksen aikana opiskelijat saavat katsauksen broilerin koko tuotantoketjusta – pellolta pöytään. Broilerin anatomian tuntemus puolestaan auttaa opiskelijoita ymmärtämään, millaisia tuotteita eri osista saadaan, ja käsittelykoulutus valmistaa heitä käytännön työelämään.

“Leikkuukoulutuksessa opetetaan oikea broilerin käsittelytekniikka, jonka avulla raaka-aine saadaan mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön ja hävikin määrä minimiin”, Alamäki selittää.

Anni, Riitta ja Kirsi hymyilevät luokkatilassa.
Keskellä Riitta Alamäki WinNova, opettaja elintarvikeala, vasemmalla HKFoods Anni Viljanen, prosessi-insinööri trainee ja oikealla Kirsi Nummela, eläinten hyvinvointivastaava

Hiustenleikkuusta lihanleikkuuseen

Lihanleikkuutta opetuskeittiössä demonstroi leikkuumestari Anni. Hän aloitti aikanaan itse työuransa parturi-kampaajana, mutta hiustenleikkuu sai jäädä huonon työergonomian ja sen vaikutusten vuoksi. Sakset tarttuivat kuitenkin uudelleen käteen, kun urapolku avautui HK:n Euran tehtaan leikkaamosta 2015 ja Raumalle Anni siirtyi tuotantolaitoksen muuton mukana.

Anni on oppikirjaesimerkki elinikäisestä oppijasta. Koulutustaustasta löytyy jo sekä Lihantarkastuksen että Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnot ja nyt hän opiskelee SAMKissa elintarvikeinsinööriksi.

“Työssä pysyy mielenkiinto, kun oppii uutta“, hän toteaa.

Vieressä Kirsi Nummela nyökkää ja hymyilee. Ensimmäinen askel etenemiseen uralla on Kirsin mukaan toimia työnopastajana omassa työssään, eli kouluttaa muita. HK työnantajana arvostaa koulutusta ja kouluttautumista. Etenemismahdollisuuksia tarjotaan myös talon sisällä. Rauman tuotantolaitoksessakin on mahdollista edestä perustyöstä kehitystyöhön asti.

Koulutuksella ennakkoluuloja vastaan

Koulutuksella on merkittävä rooli ennakkoluulojen karistamisessa ja rekrytointiprosessin helpottamisessa.

“Yleisin väärä olettamus tehdastyöstä on, että me ihmisetkin olemme robotteja linjastolla”, kertoo Anni.

Hän täsmentää, että todellisuudessa linjastolla jutellaan työkavereiden kanssa, ja että työyhteisö on merkittävässä roolissa tehtaalla.

Koulutuksessa valaistaan tuotantoprosessia, sitä miten liha päätyy pellolta pakettiin ja lopulta kaupasta lautaselle. Liha ei ole raaka-aineena niin tuttu opiskelijoillekaan, sillä yleisempää on toimia esimerkiksi viljatuotteiden parissa. Anni selittää, että vaikka leikkuuta ei juurikaan tehdä tuotantolaitoksessa käsin, auttaa taidon osaaminen hahmottamaan koneellista prosessia.

“Jokaisella työntekijällä on tärkeä osa prosessissa, ja me kaikki teemme tärkeää työtä – ruokaa ihmisille”, Kirsi korostaa.

Roman harjoittelee lihanleikkaamista opetustilassa.
Roman Dudnik, Ravintola- ja catering- alan opiskelija, jonka unelmana on tällä hetkellä päästä kesätöihin HK:lle. “Opin tänään paljon uutta, mutten kokenut lihan leikkausta vaikeaksi.”

Kesätyöstä palkkaa ja opintopisteitä

HK Foodsin tuotantolaitos Raumalla työllistää jopa 150 kesätyöntekijää vuosittain. Pakkauspuolella ja leikkuussa on ollut WinNovan opiskelijoita, jotka ovat onnistuneet töiden lomassa kerryttämään myös opintopisteitä.

Kirsin mukaan kesätyöntekijöiltä ei vaadita osaamista alalle ja töitä on tarjolla myös 17-vuotiaille.

“Opiskelijat saavat heti palkkaa harjoittelujaksosta ja vielä kilpailukykyistä sellaista. Lisäksi työajat ovat kaksivuorotyössä paremmat verrattuna esimerkiksi leipomoalaan.”

Opiskelijoille näyttöjen suorittamisen mahdollisuus kesätöissä on selkeä etu, mutta myös työsuhde-edut ovat mainitsemisen arvoisia. Epassin lisäksi tehtaalla on erittäin edullisten hintojen henkilöstömyymälä, josta löytyy HK® tuotemerkin ohella myös Kariniemen ®, Mäkitalon maistuvat ja Kivikylän® herkkuja.

Hae kesätöihin HK Foods Rauman tuotantolaitokselle jo nyt:
https://www.hkfoods.com/fi/ura/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Teksti: Tytti Parjanen WinNova
Kuvat: Lilian Vahteristo, median opiskelija ja Tytti Parjanen Media-alan lehtori.

Lihanleikkuuta videokameran näytöllä.
Monialaista yhteistyötä: WinNovan media-alan opiskelija toteutti opetusvideon koulutuksen leikkuuosuudesta, sekä HK Foods sisäiseen että oppilaitoskäyttöön. HK on tarjonnut myös aiemmin keväällä median opiskelijalle työssäoppimispaikan.