Siirry sisältöön

Nopsa-väylä vei Veetin insinööriopintoihin

Veeti Majava on ulospäinsuuntautunut ja puhelias porilainen nuorimies, joka kuvaileekin itseään leppoisaksi ja kaikkien kanssa hyvin toimeen tulevaksi: “Harvoin suutun mistään, mutta jos näin tapahtuu, niin yleensä asiat saadaan selvitettyä puhumalla. Minua kuvaillaan rentona ja mukavana tyyppinä, jolle on helppo avautua.”

Todella ahkerakin Veeti on. Nopsa-väylän kautta WinNovasta SAMKin insinööriopintoihin jatkanut Veeti suorittaa jatko-opintojaan aikataulussa, vaikka työskenteleekin opiskelujen ohessa. WinNovasta hän valmistui muutamia vuosia sitten ICT-asentajaksi. “Hakeuduin tuolle alalle, koska olen aina ollut kiinnostunut sähköstä ja tietokoneista. ICT-opinnot tuntuivat loogiselta vaihtoehdolta, koska niissä keskitytään vähän molempiin.”

Nopsa-väylä sopii kaikille ja antaa hyvän pohjan

“Nopsa-väylästä WinNovassa meille kertoi vastuuopettajamme Miika Perdén. Hän suositteli minulle tätä polkua, enkä nähnyt mitään syytä jättää näin hyvää mahdollisuutta käyttämättä. Vaikka en olisi mennytkään SAMKiin, niin Nopsa-opintojen avulla minulla olisi ainakin se mahdollisuus olemassa”, perustelee Veeti Nopsa-väyläopintoihin hakeutumistaan.

Nopsa-opinnot suoritettiin maanantaisin SAMKin kampuksella opiskellen matematiikkaa, kieliä ja ammatillista viestintää. “Itse olen aina kokenut ruotsin erityisen haastavaksi, joten tällä kertaa halusin panostaa tähän ja yrittää opetella kunnolla. Tällä kurssilla lähdettiin aika lailla nollista, ja sainkin jotain pientä osaamista alle – pärjäsinkin sen verran, että sain hyväksytyn arvosanan tästä”, tuulettaa Veeti.

Nopsa-väylää kannattaa kokeilla: Se, mitä saat siitä on paljon suurempi asia kuin se, mitä siinä voisi menettää!

Helpointa Nopsa-väyläopinnoissa Veetille olivat matematiikka ja englanti. Hän on puhunut englantia jo pikkupojasta lähtien, sillä Veeti on pelannut jo nuorena paljon videopelejä ja tästä kieli on tarttunut hyvin päähän. Myös matematiikka on aina ollut hänelle vahva osa-alue, eikä Veeti kokenut ns. tuskaa siitäkään kurssista. “Kyse ei silti ole mistään maailman vaikeimmasta matikasta tällä Nopsa-kurssilla, vaan käytännössä lähtölaukaus, jotta kaikki olisivat samalla tasolla kun aloitetaan oikea insinöörimatikka”, tarkentaa Veeti.

Veeti suosittelee Nopsa-väyläopintoja aivan jokaiselle opiskelijalle: “Jos on pienikin ajatus siitä, pitäisikö mennä tai haluaisiko päästä korkeakouluun, niin hae ehdottomasti Nopsa-väyläopintoihin! Siitä saa hyvän pohjan korkeakouluopintojen aloittamiseen, ja se, mitä saat siitä, on paljon suurempi asia kuin se, mitä siinä voisi menettää!”, rohkaisee Veeti niitä, jotka vielä miettivät hakeutumistaan Nopsa-opintoihin.

WinNovasta varusmiespalveluksen kautta SAMKiin

WinNovan jälkeen Veeti suoritti asepalveluksensa Niinisalossa, jotta sitä ei tarvitsisi suorittaa enää SAMK-opintojen aikana. Veeti aloitti kauan odotetut opinnot SAMKissa elokuussa 2022 ja opiskelee parhaillaan sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi. “Olen tällä hetkellä erikoistunut sähkön puolelle, sillä pidän enemmän tämän alan töistä. Erikoistuminen tapahtuu vasta kahden vuoden opiskelun jälkeen, joten ei kannata ottaa mitään stressiä siitä, kumpaan mieluummin haluaa”, Veeti kertoo.

Veetin opinnot ovat edenneet todella mallikkaasti ja ajallaan. “En pidä tutkintoa erityisen vaikeana. Jos mietityttää pystyykö opiskelemaan, jos on esimerkiksi ollut vaikeuksia aikaisemmin, niin uskon, että pystyy, kun vaan antaa palaa! Pieni panostus opiskeluun, niin kyllä niistä selviää helpostikin, ja aina on kavereita, joilta voi kysyä apua tehtävistä tai muista mietityttävistä asioista. Opiskelun arkea helpottavat myös erilaiset opiskelijabileet ja -tapahtumat, ne ovat erinomainen tapa tutustua uusiin kavereihin ja rentoutua välillä”, kannustaa Veeti.

Hymyilevä nuori mies, jolla on parta seisoo peukut pystyssä öisellä kävelykadulla. Hänellä on päällään musta t-paita ja jalassa siniset haalarit, joissa on paljon erilaisia merkkejä. Haalarit on sidottu vyötärölle.
Veeti Majava on mukana SAMKin opiskelijariennoissa

ICT-asennushommia opintojen ohessa

Opiskelun lisäksi Veetin arkeen kuuluu vahvasti kuntosalilla käynti. Sen hän luokittelee elämäntavakseen, ei harrastukseksi, sillä Veeti seuraa tarkasti mitä syö ja asettaa itselleen omat dieetit ja treenit sen mukaan. Iltaisin hän tykkää pelata videopelejä kavereiden kanssa: “Olen erittäin kilpailuhenkinen ja pidänkin peleistä, jossa voi kilpailla toisia vastaan ja nähdä miten itse kehittyy ajan myötä.”

Arkeen mahtuu myös työskentely ICT-asentajana WanVision Oy:llä. WanVision on erikoistunut kameravalvontaan yrityksille, mutta pääosin Veetin työpäivät koostuvat DNA:n tai Elisan kotinettiasennuksista. Tällä hetkellä eniten työllistävät kotien 5G-asennukset, mutta myös koaksaali- ja kuituasennuksia Veeti on päässyt tekemään.

WanVisioniin Veeti tutustui WinNovassa opiskellessaan, sillä hän oli tuolloin siellä työssäoppimassa. Vakituisesti Veeti on ollut töissä WanVisionilla vuoden 2022 alusta saakka. “Minulle ehdotettiin tätä työpaikkaa, sillä olen sen verran hyvä käsistäni ja myös hyvä tietokoneohjelmien kanssa”. Työn kautta Veeti on saanut myös edistettyä opintojaan, sillä jokaisesta WanVisionin töihin liittyvän harjoituksen kirjoittamisesta saa viisi opintopistettä plakkariin lisää. Kaikkiaan näin on mahdollista kerätä yhteensä 30 opintopistettä. Töitä Veeti kertoo tekevänsä niin usein kuin vaan ehtii. Hän saa itse vaikuttaa työmääräänsä ja aikatauluihin: “Pidän työstä etenkin sen joustavuuden vuoksi, se mahdollistaa oman aikataulun tekemisen.”

Mitä tämä mukava ja rento nuorimies miettii tulevaisuudestaan? “SAMKista valmistuminen on arviolta vuoden 2026 alkupuolella, enkä ole vielä suunnitellut mitä teen valmistumisen jälkeen. Olen tähänkin asti mennyt “minne tuulet vie” -tyylillä, joten kyllä minä jotain keksin, kun sen aika tulee. Nyt haluan kuitenkin suorittaa opintoni loppuun. Ehkä opiskelen vielä joskus diplomi-insinööriksi, mutta se on sitten tulevaisuuden murheita”, naurahtaa Veeti.

Tutustu WinNovan Nopsa-opintomahdollisuuksiin