Siirry sisältöön

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisosaaja Janne Havu

Dieettikokki Janne Havu

Ravintolakoulusta kokiksi vuonna 1993, välissä armeija ja sen jälkeen työelämään. Nykyisin Länsi-Suomen Diakonialaitoksella kokkina työskentelevä Janne Havu suoritti WinNovassa Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon (dieettikokki) vuosien 2021-2022 aikana.

Työnantaja vinkkasi hänelle koulutuksesta, sillä erilaisten dieettien vaatimukset ovat nousseet ja monialaisempaa osaamista tarvitaan myös ravitsemusalalla. Ravinto on iso osa hyvinvointia ja sitä kautta terveellinen ja juuri oikeanlainen ruoka erityistarpeisiin on tarkkaa.

Dieettikokin erikoisammattitutkinnon suorittaminen onnistuu työn ohessa, sillä opetus tapahtuu viikoittain iltaisin joko lähi- tai etäopetuksena. Opiskelu vaatii silti sitoutumista ja tarkkuutta. Lähipäivien lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäistä opiskelua verkko-​opintoina.

Janne Havu suosittelee tutkintoa muillekin alan ihmisille. “Vaikka tekeminen olisikin tuttua, niin koulutus avaa näkemään asioita eri tavalla ja lisää tietämystä lääketieteellisistä syistä dieettien taustalla, ja mistä mikäkin johtuu”, Janne kertoo. Koulutus antaa varmuutta tekemiseen ja toki monesti tutkintonimikekin on tärkeä ja monessa paikkaa se vaaditaan.

Asiakkaat ovat tietoisempia erityisruokavalioista sekä terveellisen ruoan merkityksestä, joten ammattilaisten täytyy pystyä vastaamaan tämän hetken tarpeisiin.

Opintojen aikana ryhmäläiset pääsivät tutustumaan myös toistensa työpaikoille ja näkivät erilaisia työympäristöjä. Opiskeluryhmässä oli hyvä ja kannustava henki ja osan kanssa opiskelukaveruus on jäänyt elämään.

Jannen vapaa-aikaan kuuluu musiikki, lavatanssit ja valokuvaus. Alla onkin hänen ottamiaan luontokuvia.

Seuraava koulutus alkaa tammikuussa. Lue lisää ja lähde kehittämään osaamistasi!