Siirry sisältöön

Sähköauton purkuhanke parantaa autoalan kiertotalousosaamista

WinNova ja SAMK ovat käynnistäneet Satakuntaliiton rahoittaman (EAKR) Sähköauton purkuhankkeen, jonka tavoitteena on parantaa sähköautojen purkuun liittyvää ammattiosaamista ja lisätä sähköautoihin liittyvää kiertotalousliiketoimintaa. Kehittämishanketta tukee WinNovalle myönnetty investointihanke purettavan sähköauton hankintaan.

SAMKin RoboAI-yksikön erityisasiantuntija Timo Santa-Nokki kertoo, että hanketta on valmisteltu jo useampi vuosi, mutta vasta nyt se oli kypsä rahoitukselle. Sähköistyvän liikenteen kasvu luo valtavan kysynnän niissä käytettäville teknologiametalleille ja tarve lisätä materiaalien kierrätystä ja parantaa kiertotalousosaamista kasvaa koko ajan.

Harri ja Timo seisovat autokorjaamossa.
WinNovan ajoneuvoalan lehtorit Harri Raittila ja
Timo Korpi valmiina vastaanottamaan purettavan sähköauton.

Hankkeessa tuotetaan tietoa ja koulutusmateriaaleja sähköautojen purkamiseen ja kierrätettävien komponenttien turvalliseen käsittelyyn liittyen. Hankeyhteistyötä tehdään paikallisten autoromuttamoiden ja -purkaamoiden sekä kierrätysalan yritysten kanssa. Yritykset tuovat verkoston toimintaan oman osaamisensa ja hyötyvät siinä tehdystä tutkimus- ja dokumentaatiotyöstä. Kiertotalousketjun vahvistuminen parantaa alueen akku- ja teknologiametalliklusterin raaka-aineen saatavuutta, työvoiman osaamista ja siten myös kilpailukykyä. Samalla alueelle syntyy uutta liiketoimintaa, joka on erikoistunut sähköauton komponenttien ja materiaalien jatkojalostukseen ja uudelleen käyttöön.

Lisätietoja: Kehittämisasiantuntija Tuula Raukola, tuula.raukola@winnova.fi

FI Euroopan unionin osarahoittama logo