Siirry sisältöön

Elintarvikealalla haetaan notkeita ratkaisuja kausityövoiman käyttöön

Hanketoimijat yhteiskuvassa sohvalla. Sohvan edessä pöydällä on tietokone, jossa näkyy etäyhteydellä osallistuvat hanketoimijat.
Kuvassa vasemmalta WinNovan kehittämisasiantuntija Tuula Raukola ja lehtorit Riitta Alamäki ja Johanna Hankimaa-Khezami sekä SAMKin tutkija Meija Kivisaari ja tuntiopettaja Iina Virtanen. Etäyhteyden päässä Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijat Mervi Louhivaara ja Laura Varjotie.

Satakunnan ja Vakka-Suomen alueella on keväällä 2024 käynnistetty EU:n osarahoittama (Keski-Suomen ELY, ESR+) Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut, Notkea-hanke. WinNovan kehitys- ja kansainvälisyyspalvelut koordinoi hanketta ja mukana ovat WinNovan elintarvikealat sekä Porissa että Raumalla. SAMK tuo hankkeeseen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen näkökulman ja Pyhäjärvi-instituutti elintarvikealan tutkimus- ja kehittämisosaamista.

Hankkeen tavoitteena on hakea ratkaisuja erityisesti kausityön ja koulutukseltaan ja kieli- ja kulttuuritaustaltaan monimuotoisen maahanmuuttajataustaisen työvoiman ja nuoren työvoiman käyttöön. Hanke kokoaa elintarvikealan asiantuntijat yhteiseen foorumiin, jonka tavoitteena on lisätä vuoropuhelua alan yritysten ja oppilaitosten välillä. Foorumin toimintaa tukevat osaamistarvekartoitukset, joiden toteutuksessa hyödynnetään Pyhäjärvi-instituutin laajaa yritysverkostoa. Lisäksi WinNova toteuttaa uraseurantakyselyitä oppilaitoksesta hiljattain valmistuneille elintarvikealan opiskelijoille.

Kyselyiden avulla kerätään tietoa alan toimijoiden osaamistarpeista, jota hyödynnetään hankkeessa pilotoitavien mikrokoulutusten suunnittelussa ja pilotoinnissa. Alustavasti koulutusten sisältöjä ovat mm. työelämän perustaidot, tiimityö, ammatillinen perussanasto, perusdigitaidot, työturvallisuus, toimiminen suomalaisessa työkulttuurissa, kaupan ja palvelualan perustaidot sekä maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ohjauksessa tarvittavat taidot.

SAMK pilotoi hankkeessa lisäksi koulutuksia, joiden tavoitteena on parantaa elintarvikealan ammatillisiin korkeakouluopintoihin hakeutuvien henkilöiden valmiuksia opiskella AMK-tasolla. SAMKin osahankkeen projektipäällikkönä toimiva tuntiopettaja Iina Virtanen pitää tärkeänä sitä, että löydetään uusia keinoja sujuvoittaa elintarvikealan opiskelijoiden siirtymistä jatko-opintoihin korkea-asteelle.

Hanketoimijat ovat innoissaan siitä, että elintarvikealan kehittämistyössä voidaan hyödyntää kaikkien toimijoiden asiantuntemusta ja toiminta kohdistuu laajalle alueelle.

Lisätietoja: Kehittämisasiantuntija Tuula Raukola tuula.raukola@winnova.fi

Kirjoittaja Tuula Raukola