Siirry sisältöön

Ajankohtaista huoltajille 3/2024

Terveiset WinNovasta! 

Opiskelut ovat alkaneet lomien jälkeen ja on taas huoltajatiedotteen aika. Alla muutamia nostoja lukuvuoden alkuun liittyvistä tärkeistä asioista. Aloittavien opiskelijoiden orientaatioviikot kestävät kaksi viikkoa ja ne alkavat nyt olla ohi ja “varsinaiset” opinnot voivat alkaa.  

HOKS eli opiskelijan oma opintopolku  

Opiskelijan opinnot alkavat siitä, kun vastuuopettaja laatii yhdessä opiskelijan kanssa hänelle oman opintopolun. Tätä suunnitelmaa kutsutaan Henkilökohtaisen Osaamisen Kehittämissuunnitelman eli lyhennettynä HOKS. Suunnitelman tarkoituksena on kartoittaa opiskelijan aiempi osaaminen, oppimiseen mahdollisesti tarvittava tuki sekä tehdä opiskelijan tavoitteiden mukainen urasuunnitelma ja suunnitella, kuinka puuttuva osaaminen hankitaan eli kuinka opiskellaan uudet asiat. Urasuunnitelma sisältää esim. opiskelijan toiveita työllistymis- ja jatko-opinnoista ja hänen henkilökohtaisista osaamistavoitteistaan.  

HOKSia voidaan muuttaa aina tarpeen mukaan, jos opiskelijan suunnitelmat muuttuvat tai elämäntilanne niin vaatii. Isommissa muutostilanteissa alan opinto-ohjaaja on vastuuopettajan ja opiskelijan tukena ja apuna sekä antaa tarvittaessa opiskelijalle opinto-ohjausta. 

Laajennettu oppivelvollisuus ja maksuttomuus 

Oppivelvollisilla kaikki opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit sekä työvälineet ja -asut ovat maksuttomia.  WinNovassa opiskellaan monia eri tutkintoja ja eri tutkintojen opetuksessa tarvittavat työvälineet ja oppimateriaalit vaihtelevat. Kannettava tietokone ei lähtökohtaisesti kuulu opiskelijan maksuttomiin työvälineisiin, koska valtaosa opinnoista ei edellytä tietokoneen käyttöä kouluajan ulkopuolella.  

Huoltajien kotiväen illat aloittaville 

Jokainen yksikkö järjestää aloittavien opiskelijoiden huoltajille kotiväen illat 11.10. mennessä ja joissakin yksiköissä sellaisia on jo pidettykin. Toivomme huoltajia paikalle runsaslukuisesti, jotta voimme tutustua teihin, esitellä tilojamme ja keskustella opiskeluun liittyvistä asioista.  

Huoltajatunnukset 

Huoltajaliittymän kautta huoltajat voivat seurata opiskelijan opintojen etenemistä, ilmoittaa mahdollisista poissaoloista ja lähettää vastuuopettajalle viestiä. Huoltajaliittymän käytön edellytys on oikea sähköpostiosoite. Huoltajan tiedot tallennetaan opintohallintojärjestelmä Studentaan ja tämän jälkeen huoltaja saa sähköpostiviestin tunnuksista. Tunnuksen lähettäjänä toimii norepley@studenta.fi. Mikäli et ole saanut sähköpostiisi huoltajatunnuksia alaikäisen opiskelijan opintojen alettua, ota yhteyttä opintotoimistoon(avautuu uuteen ikkunaan).  

Seuraavassa linkissä on ohje huoltajaliittymän käyttöönottamiseksi, sen käyttämiseksi, poissaolojen ilmoittamiseksi sekä viestin lähettämiseksi opiskelijan vastuuopettajalle. Unohtuneen salasanan tilalle voi pyytää uuden.  

Tietoa opiskelusta ja opiskelijapalveluista 

WinNovassa on paljon erilaisia palveluja ja mahdollisuuksia opiskeluun liittyen, joihin kannattaa tutustua sivuillamme https://www.winnova.fi/hakijalle/opiskelijapalvelut/(avautuu uuteen ikkunaan) ja https://www.winnova.fi/hakijalle/opiskelu-winnovassa/(avautuu uuteen ikkunaan)

Jokaisella opiskelijalla on vastuuopettaja, joka tekee opiskelijan ja huoltajien kanssa yhteistyötä. Lisäksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kuraattori, terveydenhoitaja ja psykologi ovat auttamassa omalta osaltaan opiskelijoitamme.  

Koulumatkatuki ja koulukuljetus 

Koulumatkatukea täytyy hakea jokaiselle lukuvuodelle erikseen. Tuki kannattaa hakea ennen koulun alkua, jotta koulumatkatuetun lipun voi saada hyvissä ajoin käyttöönsä. Tuen voi hakea helposti OmaKelassa. 

Toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevat voivat saada Kelasta koulumatkatukea.  Koulumatkatukea voi saada, jos yhdensuuntainen koulumatka on pitkä ja matkapäiviä on kuukaudessa vähintään 10. 

Jos koulumatkaan tulee lukuvuoden aikana muutoksia, niistä täytyy ilmoittaa OmaKelassa. 

Koulumatkatukea voi hakea kätevästi OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti OmaKelassa, hän tarvitsee omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  

Jos opiskelija kulkee koulumatkansa julkisella liikenteellä, hän voi saada osto-oikeuden koulumatkatuettuun lippuun heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin opiskelija voi heti ostaa koulumatkatuetun lipun esimerkiksi lipunmyyjän verkkokaupasta. 

Jos käytettävissä ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, koulumatkatuen voi saada myös oman auton käyttöön. Tällöin tuen saa vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen. Tiedon osto-oikeudesta, hakemuksen tilasta ja koulumatkatuen määrästä näkee OmaKelasta. Kun Kela on käsitellyt hakemuksen, opiskelija saa myös erillisen päätöksen OmaKelaan.  

Jos alaikäinen opiskelija ei voi hakea tukea itse OmaKelassa, huoltaja voi hakea tuen opiskelijan puolesta ja samalla opastaa nuorta OmaKelan käytössä. Jos huoltaja hakee tuen opiskelijan puolesta, mahdollinen osto-oikeus myönnetään kuitenkin opiskelijalle itselleen. 

Tuen voi edelleen hakea myös koulumatkatuen hakemuslomakkeella (KM 1). Jos tuen hakee hakemuslomakkeella, opiskelija saa oikeuden koulumatkatuetun lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen. 

Lisätietoja 

WinNovasta ammattikorkeakouluun

VÄYLÄOPINNOT TARJOAVAT SUJUVAN SISÄÄNPÄÄSYN WINNOVAN TUTKINTO-OPISKELIJOILLE 

WinNovan tutkinto-opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakouluopintoja jo WinNovan opintojen aikana. Oppilaitoksessamme on tarjolla monia eri väyliä. ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoa kaikista näistä löydätte oppilaitoksemme nettisivuilta https://www.winnova.fi/hakijalle/opiskelu-winnovassa/jatko-opinnot/(avautuu uuteen ikkunaan) 

 SAMKIN NOPSA-VÄYLÄOPINNOT 

Nopsa-väyläopinnot ovat SAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joita Winnovan opiskelija voi suorittaa maksutta omien ammatillisten opintojensa aikana. Opiskelija saa ensituntumaa itseään kiinnostavaan alaan ja samalla korkeakouluopintoihin. Nopsa-väyläopinnot kestävät noin 1,5 vuotta. Kun opiskelija on suorittanut ammatillisen perustutkinnon sekä Nopsa-väyläopinnot, pääsee hän tutkinto-opiskelijaksi SAMKin määrittelemälle alalle ilman valintakoetta tai todistusvalintaan osallistumista. Hänellä on siis suora pääsylippu SAMKiin. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu avoimen väylän erillishaussa. 

Hakeutuminen NOPSA-VÄYLÄ-opintoihin 

Nopsa-väyläopintojen hakuaika on nyt pian käsillä. Opintoihin voi lähteä mukaan ammatillisen koulutuksen aikana. Haku opintoihin on 9-19.9.2024, joka alkaa ilmoittautumisella SAMKin järjestämälle valintakurssille. Nopsa-väyläopintoihin pääsevät kaikki valintakurssin hyväksytysti suorittaneet. Järjestämme opiskelijoillemme Nopsa-väylästä tiedotustilaisuuksia paikkakunta- sekä koulutusalakohtaisesti. 

Aikataulu: 

  1. Ilmoittautuminen valintakurssille 9. -19.9.2024 (alla linkki SAMKin sivuille ja ilmoittautumislomakkeeseen). Lomake aukeaa haun käynnistyessä 9.9.2024. https://www.samk.fi/hae-opiskelemaan/avoin-amk/vaylaopinnot-ja-kurkistuskurssit/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 
  1.  Kirjautuminen valintakurssille 30.9.24 – 4.10.24 klo 15.00 
  1. Valintakurssin suorittaminen itsenäisesti verkossa 30.9.24- 18.10.24 klo 15.00 
  1. Opiskelupaikan vastaanotto Moodlessa 4-8.11.2024 (valintakurssin hyväksytysti suorittaneille) ilmoittautumalla SAMKin Nopsa-väyläopiskelijaksi. 

Nopsa-väyläopinnot alkavat SAMKissa tammikuussa 2025 

TEOLLISUUSVÄYLÄ TARJOLLA SAMKISSA RAUMALLA 

Teollisuusväylä (15 op) tarjolla erityisesti ajoneuvoalan, elintarvikealan, kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoille. Toteutus lähiopetuksena SAMKissa Raumalla maanantai-iltapäivisin. Kesto 2 vuotta. Tarjolla yhteensä 15 paikkaa: 5 opiskelupaikkaa kuhunkin alaan (logistiikkaan, konetekniikkaan ja elintarvikealaan). 

Väylä johtaa tutkinto-opiskelupaikkaan SAMKissa Logistiikan tai Tuotantotalous tuotantotekniikan insinööritutkintoon, josta voi erikoistua elintarviketuotannon insinööriksi. 

Teollisuusväylän infotilaisuus Raumalla 16.8.2024 (Suojantie 2, auditorio A-rakennus) 

Opintoihin hakeudutaan SAMKin e-lomakkeen kautta. Opiskelijat saavat tästä tiedon heille pidettävässä tiedotustilaisuudessa 16.8.2024. 

Alla väylän hakuajat: 

Teollisuusväylä alkaa SAMKissa 2.9.2024 

WinNovan väki toivottaa kaikille ihanaa loppukesää ja tsemppiä opintoihin!