Siir­ry si­säl­töön

Pu­he­lin­työs­tä met­sä­ko­neen hyt­tiin  

Lehtori Matti Eloranta ja opiskelija Emma Nurmi keskustelevat tukkipinon edustalla.

Teks­ti: Ilona Lah­ti­nen Kuvat: Elise Hovi

Met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­jak­si opis­ke­le­mi­seen ei tar­vi­ta ai­kai­sem­paa ko­ke­mus­ta ko­neis­ta. Alaa Ul­vi­lan Kul­laal­la WinNovassa opet­ta­van Matti Elo­ran­nan mu­kaan hyö­dyl­li­sem­pää on hyvä asen­ne.

Emma Nur­men reit­ti met­sä­alan perustutkinto-​opiskelijaksi ei ollut suo­ra­vii­vai­nen, ja ko­ke­mus­ta on eh­ti­nyt ker­tyä mo­nel­ta alal­ta. Kai­ken aikaa mie­les­sä kui­ten­kin kyp­syi kai­puu kou­lun pen­kil­le: ”Lo­pul­ta mi­nul­le tuli mie­leen, että kun pidän pal­jon met­säs­tä ja luon­nos­ta, niin voi­si­ko nii­hin yh­dis­tää työn. Sit­ten aloin tut­kia, että mitä met­sään liit­ty­viä am­mat­te­ja on ole­mas­sa.”

Sitä kaut­ta Nurmi pää­tyi tut­ki­maan WinNovan verk­ko­si­vuil­ta opis­ke­lu­tar­jon­taa, ja sil­mään osui­kin met­sä­alan pe­rus­tut­kin­to, josta voi eri­kois­tua met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­jak­si. Toi­nen WinNovan va­li­koi­mas­ta löy­ty­vä vaih­toeh­to met­sän ja luon­non ys­tä­vil­le olisi metsuri-​metsäpalvelujen tuot­ta­jan tut­kin­to. Alat eroa­vat toi­sis­taan muun muas­sa fyy­si­sen työn mää­räs­sä. Siksi pää­tös oli Nur­mel­le help­po:

”Met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­ja saa viet­tää aikaa met­säs­sä, mutta työtä ei tar­vit­se juu­ri­kaan tehdä omin käsin, kun kone hoi­taa ras­kaim­man työn.” Tär­keä osa alan vie­hä­tys­voi­mas­ta liit­tyy­kin työ­vä­li­nei­siin ja nii­den mu­ka­naan tuo­miin haas­tei­siin. ”Kyllä ne ko­neet kieh­to­vat, ja kiin­nos­ti sel­vit­tää, että osai­sin­ko ajaa sel­lais­ta met­sä­ko­net­ta”, Nurmi poh­tii.

Tär­keä syy, miksi alal­le yleen­sä ha­keu­du­taan, on sen hyvä työl­li­syys­ti­lan­ne. ”Pal­jon pu­hu­taan siitä, että alal­la on työ­voi­ma­pu­laa”, leh­to­ri Matti Elo­ran­ta lisää. Usein met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­jik­si val­mis­tu­nei­den ei tar­vit­se­kaan hakea töitä, kun työ­paik­ka on löy­ty­nyt jo opin­to­jen ai­ka­na työ­har­joit­te­lu­pai­kas­ta.

Alan­vaih­ta­ja hyö­tyy roh­keas­ta asen­tees­ta

Nurmi ja Elo­ran­ta ovat yhtä miel­tä siitä, että am­mat­ti sopii ih­mi­sel­le, joka tekee mie­lel­lään it­se­näi­siä pää­tök­siä ja us­kal­taa viet­tää koko päi­vän yksin met­säs­sä. ”Met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­ja tekee päi­vän ai­ka­na var­maan saman ver­ran pää­tök­siä kuin kes­ki­ver­to ih­mi­nen kuu­kau­des­sa”, Elo­ran­ta pai­not­taa ja jat­kaa: ”Pää­tök­siä teh­dään esi­mer­kik­si, kun mie­ti­tään, mikä puu kaa­de­taan ja teh­dään­kö siitä tuk­kia vai kui­tua.”

Nur­men opin­not al­koi­vat syk­syl­lä, ja jo ennen jou­lua ryhmä pääsi met­sään har­joit­te­le­maan. Vaik­ka ai­kai­sem­paa ko­ke­mus­ta ison ko­neen oh­jaa­mi­ses­ta ei ollut, kaik­ki sujui on­gel­mit­ta: ”Kyllä se hie­man jän­nit­ti, mutta toi­saal­ta olin it­se­var­ma, että kun kes­ki­tyn sii­hen mitä teen, kaik­ki menee ihan hyvin, ja niin kaik­ki sit­ten su­jui­kin!”

Nurmi naut­tii eri­tyi­ses­ti maas­ton ja ko­neen hal­lin­nan tar­joa­mis­ta pie­nis­tä on­gel­man­rat­kai­su­teh­tä­vis­tä, joi­hin kes­kit­tyes­sä aika rien­tää. ”Kiin­nos­ta­vin­ta on ollut se, että olem­me pääs­seet ihan it­se­näi­ses­ti tuon­ne met­sään työs­ken­te­le­mään.” ”Se on ollut mi­nul­le to­del­la va­paut­ta­vaa”, hän lisää.

Elo­ran­nan­kin mu­kaan tär­kein­tä opis­ke­lus­sa on asen­ne. ”On sitä kou­lu­tet­tu met­sä­ko­ne­kus­ke­ja esi­mer­kik­si ko­keis­ta ja kir­jan­pai­na­jis­ta”, hän to­te­aa.

Mo­ni­muo­to­to­teu­tus antaa jous­toa opis­ke­luun

Kul­laal­la on tällä het­kel­lä haku auki sekä met­sä­alan pe­rus­tut­kin­non että metsuri-​metsäpalvelujen tuot­ta­jan kou­lu­tuk­siin. Mo­lem­mat kou­lu­tuk­set al­ka­vat elo­kuus­sa ja to­teu­te­taan monimuoto-​opintoina. Haku www.winnova.fi/metsa

”Mo­ni­muo­to­to­teu­tuk­ses­sa ol­laan yleen­sä viik­ko lä­hio­pe­tuk­ses­sa ja viik­ko etänä. Opin­to­jen ohes­sa on siis mah­dol­lis­ta olla töis­sä. Se tar­jo­aa alan­vaih­ta­jil­le peh­meäm­män siir­ty­män opis­ke­luun”, Elo­ran­ta ker­too. Opis­ke­lu sujuu kah­del­la ryh­mäl­lä myös mu­ka­vam­min, kun ko­nei­ta riit­tää kai­kil­le.

Nurmi on ollut tyy­ty­väi­nen sekä alan että op­pi­lai­tok­sen va­lin­taan. ”Pää­sin ha­ku­vai­hees­sa tu­tus­tu­maan pai­kan pääl­le kou­lun ti­loi­hin ja ko­ne­si­mu­laat­to­rei­hin. Tilat ovat uudet ja to­del­la hie­nol­la pai­kal­la”, Nurmi vink­kaa.

Emma Nurmi  työvarusteissa tukkipinon edessä.
Emma Nurmea tulevassa ammatissa houkuttelee eniten varma työllisyys ja itsenäinen työ luonnossa. Näistä tienvarteen ajetuista kuusikuiduista tehdään pian paperia.