Ranska, Limoux 30.5.-3.6.2022, Institute Saint Joseph
Saimme vieraita pääsiäisen jälkeen ranskalaisesta Institute Saint Josephin koulusta, missä myös opetetaan metsäalaa. Lähdimme käymään vastavierailulla tutustumassa heidän ammatilliseen opetukseen ja metsäalaan.
Jännitystä alkumatkasta tuli heti Amsterdamin Schipolin lentokentällä, missä meidän piti vaihtaa konetta. Turvatarkastukseen oli aivan mieletön jono, valehtelematta yli kilometrin pituinen ja ulkonakin käytiin tekemässä pitkä lenkki teltassa. Saimme jonottaa turvatarkastukseen yli kaksi tuntia. Onneksi lentoa viivästytettiin ruuhkan takia ja ehdimme kuin ehdimmekin jatkolennolle Toulouseen ja sieltä kohti Carcassonnea, missä yövyimme.
Institute Saint Joseph on perustettu 1800-luvun lopulla ja on katolinen koulu. Koulussa voi silti opiskella uskontoon katsomatta ja se kuuluu yksityiseen koulujen CNEAP -ketjuun. Koulusta löytyy asuntolat tytöillä ja pojille ja 11-vuotiaana voi muuttaa sisäoppilaitokseen käymään koulua. Tie jakaa koulut peruskouluun ja ammattikouluun. Koulussa on yksi vuosiluokka, mikä opiskelee metsäalaa. Ranskassa 75% metsistä on yksityisomisteisia ja valtio omistaa 25% metsistä. Valtion omistamat metsät kuitenkin tuottaa enemmän puuta kuin yksityismetsät.
Limouxin alueella vallitsee mediterraaninen ilmasto ja ilmastonmuutos on aiheuttanut muun muassa lämpötilojen selkeää kohoamista, kuivuutta ja alkuperäislajien kuolemista. Alkuperäispuulajit, jotka ennen selviytyivät heidän ilmastossaan ovat alkaneet kuolemaan. Tällä hetkellä he istuttavat alueelleen uusia mediterraaniseen alueeseen soveltuvia puita, kuten Marokosta tuotua setriä. Setrimetsät näkyivät kaukaisuuteen sinertävinä latvuksina vuoren rinteillä. Myös paikalliset viinitilat etsivät uusia rypälelajikkeita, jotka soveltuvat uuteen ilmastoon.
Vierailimme paikallisella sahalla myös. He sahaavat yhdessä vuorossa noin 30 000 kiintokuuntiota puuta vuodessa. Vertailun vuoksi, Satakunnan pienimmätkin teolliset sahat sahavaat yli 200 000 kiintokuutiota vuodessa. Sahalla tehtiin myös kaikenlaisia puutuotteita, mitä ihmiset tarvitsevat puusepäntyönä kuten pöytiä, kattotuoleja jne.
Vierailimme myös paikallisessa kurssikeskuksessa, missä opetetaan juontokoneen käyttöä ja manuaalista puunkorjuuta. Heille oli tulossa harvesti ensi lukuvuodelle ja myös simulaattoriopetusta. He korjasivat suurimman osan puusta vuoristo-olosuhteissa. Aivan vahingossa samalla reissulla löytyi siis uusi kansainvälisyyskumppani.
Ohjelmaan sisältyi myös hieman kulttuuriohjelmaa, kuten käynti viinitehtaalla ja Carcassonnen linnassa.